Connect with us

BIH

Fajon: Slovenija nudi stručnu pomoć BiH na zahtjevnom putu ka članstvu u EU

13.01.2023.
Agencija Anadolija

Potpredsjednica Vlade i slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon izjavila je da je Slovenija dala ruku i da je tu da ponudi i stručnu pomoć Bosni i Hercegovini koja će se na evropskom putu susresti sa zahtjevnim i teškim izazovima u procesu reformi, javlja Anadolu Agency (AA).

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se danas u Sarajevu sa Fajon, koja boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti BiH.

Također, u Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan je radni sastanak delegacija ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Slovenije, nakon čega su Turković i Fajon kazale da se razgovaralo o brojnim bilateralnim i regionalnim temama.

Fajon je izrazila zadovoljstvo dolaskom u Sarajevo nakon što je Evropska unija dodijelila Bosni i Hercegovini status kandidata te je uputila čestitku tim povodom.

– Slovenija je dala ruku i tu je da ponudi i stručnu pomoć Bosni i Hercegovini koja će se na evropskom putu susresti sa zahtjevnim i teškim izazovima u procesu reforme unutar zemlje. Želim vam reći da iskoristite priliku koja vam je ponuđena, da primite ruku Evropske unije koja vam je pružena, a od BiH ovisi kako će jako stisnuti tu ruku – poručila je Fajon.

Ističući kako institucije BiH moraju uraditi svoj dio zadatka nakon dobijanja statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, Fajon je kazala da BiH za početak pristupnih pregovora treba ispuniti 14 ključnih i prioritetnih zahtjeva Evropske komisije te je naglasila da će BiH posebno morati raditi na vladavini prava i slobodi medija.

Fajon je također kazala da je s Turković razgovarala i o tradicionalno dobrim bilateralnim odnosima Slovenije i BiH te je dodala da u BiH djeluje oko stotinu preduzeća slovenskog kapitala koja upošljavaju oko 15.000 bh. državljana.

Dodala je da i trgovinska razmjena konstantno raste te je najavila da će se tokom dana sastati i sa predstavnicima privrede i akademske zajednice u Bosni i Hercegovini.

– Drago mi je razgovarati s mladim ljudima u BiH. Slovenija je ponudila veliku pomoć u bilateralnoj saradnji u akademskom segmentu. Oko 1.500 studenata iz BiH i iz regije ima stipendiju besplatnog školovanja u Sloveniji. Nastavit ćemo saradnju na svim poljima koliko god je to moguće bolje. Pružit ćemo vam također i tehničku pomoć na putu ka Evropskoj uniji. Trenutno je Slovenija već dala oko 25 miliona eura razvojne pomoći u BiH – zaključila je Fajon.

Continue Reading