Connect with us

SVIJET

Fajon upozorava Crnu Goru na mogućnost zaustavljanja pregovora

16.01.2023.
FENA

Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon upozorila je u nedjelju Crnu Goru da bi se pristupni pregovori s EU-om mogli zaustaviti ako šesti pokušaj izbora sudaca Ustavnog suda ne uspije.

Fajon je, nakon susreta s predsjednicom crnogorskog parlamenta Danijelom Đurović, naglasila da je to “ozbiljna prijetnja”.

“Na strani političara je da stisnu ruku i naprave ono što smo dogovorili”, rekla je Fajon.

Fajon je krajem decembra zajedno s austrijskim šefom diplomacije Alexanderom Schallenbergom imenovana za posebnu izaslanicu EU-a za Crnu Goru.

Ona je nenajavljeno u nedjelju posjetila Podgoricu gdje su u toku završne pripreme za izbor sudaca Ustavnog suda, o kojima će zastupnici glasati krajem januara ili početkom februara.

Fajon se ranije u nedjelju susrela i s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i premijerom Dritanom Abazovićem, a na kraju posjeta izrazila je nadu da će prije 23. januara kada treba podnijeti izvješće Bruxellesu imati pozitivne vijesti.

“Imam dobar osjećaj nakon razgovora, nadam se da su svi političari svjesni koliko je Ustavni sud važan. Želim da Crna Gora opet dođe u grupu koja napreduje ka EU-u, a ne u grupu o kojoj razgovaramo kao problemu u EU”, rekla je Fajon.

Crna Gora je već mjesecima u dubokoj političkoj i institucionalnoj krizi.

Vlada Dritana Abazovića od augusta je u tehničkom mandatu, a Ustavni sud te zemlje ne funkcioniše od septembra jer broji svega troje od ukupno sedam sudaca i ne može donositi odluke.

Zastupnici u crnogorskom parlamentu pet puta su pokušali izabrati nove suce, ali nijedan od kandidata nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu od 81 zastupnika u parlamentu te zemlje.

Izbor sudaca Ustavnog suda uslov je i za održavanje najavljenih vanrednih parlamentarnih i redovnih predsjedničkih izbora jer upravo ta institucija rješava eventualne izborne žalbe nakon izbornog procesa.

Continue Reading