Connect with us

SVIJET

Ovo je najveća prijetnja svijetu u sljedeće dvije godine

16.01.2023.
BIZNISINFO

Kriza visokih životnih troškova kao posljedica inflacije izazvane ratom u Ukrajini i ponovnim otvaranjem ekonomija nakon pandemije covida, najveća je prijetnja planeti u sljedeće dvije godine, navodi se u studiji pripremljenoj za Svjetski ekonomski forum.

Ta prijetnja, koji stvara snažne napetosti u brojnim regijama svijeta, milione ljudi gura u veliko siromaštvo te potiče društvene napetosti, veća je prijetnja od prirodnih katastrofa i ekstremnih klimatskih događaja, a koji su svrstani u najveći dugoročni rizik.

– Sukobi i geoekonomske napetosti izazvali su niz planetarnih prijetnji koje su duboko međusobno povezane – stoji u saopštenju kojim je u srijedu popraćena objava izvještaja o prijetnjama planetu za 2023. godinu.

U istraživanju pripremljenom za Svjetski ekonomski forum (WEF) koji se svake godine održava u švicarskom zimovalištu Davosu, učestvovalo je 1.200 stručnjaka i čelnika koji donose odluke važne za planetu.

– Svjetska pandemija i rat u Evropi u prvi su plan doveli krizu energije, inflaciju, krizu hrane i sigurnosti – navodi se.

Druge su velike prijetnje “polarizacija društava dezinformacijama i netačnim informacijama” te “geoekonomski ratovi”, prenio je Poslovni.hr.

Rizici koje su nabrojali autori studije obuhvataju “pritiske na opskrbu energijom i hranom, a to će potrajati prema predviđanjima iduće dvije godine”.

Snažno rastu troškovi života i troškovi zaduživanja”, jer cijene energije i kamate vrtoglavo rastu, navodi se.

Takva kretanja “štete borbi protiv drugih dugoročnih prijetnji, prvenstveno protiv klimatskih promjena” i urušavanja bioraznolikosti, navodi WEF.

– Ako svijet ne počne djelotvorno sarađivati na ublažavanju (klimatskih promjena) i prilagodbi klimatskim promjenama u idućih deset godina slijedit će planetarno zagrijavanje i uništavanje okoliša – ističe se u tekstu.

Osim toga, krize proizašle iz geopolitičkih rivalstva različitih zemalja “prijete stvoriti dosad neviđenu društvenu nesreću jer nestaju ulaganja u zdravstvo, u obrazovanje i ekonomski razvoj, a to dodatno razara društvenu koheziju”.

Druga pogubna posljedica suparništava je ponovno naoružavanje i militarizacija, posebno kroz nove tehnologije i zloćudnih aktera u svijetu”, zaključuje se u izvještaju.

Na konferenciji za novinare u Londonu, jedna od čelnica WEF-a, Saadia Zahidi, istaknula je da stručnjaci i svjetski čelnici koji su učestvovali u istraživanju ocjenjuju da su tradicionalni sukobi postali manja prijetnja u usporedbi s geoekonomskim ratovima (kao što su sankcije, carine…) ili s informatičkim ratovima.

– Priroda sukoba mijenja se. No to ne znači da ne trebamo biti zabrinuti jer prvi put nakon dugog vremena rastu troškovi za naoružanje. Taj je rast sada malen, ali je prisutan u velikim ekonomskim silama – upozorila je.

Izvještaj je objavljen pet dana do početa velikog godišnjeg okupljanja ekonomista, naučnika i političara u Davosu od 16. do 20. januara.

Tekstom se poziva na brzu zajedničku akciju u svijetu jer “prozor za akciju brzo se sužava”. Partneri u izradi izvještaja su osiguranje i savjetovanje za upravljanje rizicima Marsh McLennan te osiguravajuće društvo Zurich Insurance Group.

Continue Reading