Connect with us

KAKANJ

“Glavni junak moje knjige”: Još jedan projekat Gradske biblioteke Kakanj

05.04.2023.
ntvic.ba (M.K.)

U organizaciji Gradske biblioteke Kakanj realizovan je projekat pod nazivom “Glavni junak moje knjige”, kojim je obilježen Međunarodni dan dječije knjige. Učenici osnovnih škola Mula Mustafa Bašeskija i Hamdija Kreševljaković,  te mališani iz JU za predškolski odgoj i obrazovanje Mladost Kakanj, kroz edukativno zabavni program, nastojali su ukazati na važnost dječije književnosti.

 “Glavni junak moje knjige”, naziv je radionice koja je održana u Biblioteci OŠ Hamdija Kreševljaković, kao završnica programa upriličenog povodom obilježavanja Međunarodnog dana knjige. Cilj programa je da se kod učenika potakne volja za čitanjem, primjenjujući novije metode i tehnike rada, te kako bi se kroz književne sadržaje ukazalo na važnost situacija koje  ih čekaju u budućem svakodnevnom životu.

– Škola trenutno prolazi kroz projekat povećanja čitalačke pismenosti i cilj današnje radionice nam je bio da osvijestimo učenike, da se što više vraćaju knjizi i čitaju knjižne sadržaje kako bi se udaljili od tehnike – izjavila je Emina Škorić, učiteljica u OŠ Hamdija Kreševljaković.

Kroz razgovor i interakciju sa učiteljicama, učenici su dali odogovore na pitanja o svojim najdražim književnim djelima i glavnim junacima, a grupa učenika odjevenih u kostime omiljenih junaka, dala je posebnu notu cjelokupnom programu.

– Ono što su djeca istakla kao važno je da je knjiga čovjekov najveći prijatelj, da knjiga može svašta i da na krilima knjige mogu da lete i odlaze u maštu. Da se iz stvarnog života skriju u tom nekom neobičnom svijetu, gdje upoznaju drugačije likove i pokušavaju se poistovijetiti sa njima – dodaje Škorić.

– Danas smo posjetili i OŠ Mula Mustafa Bašeskija, tamo je bilo petnaestak različitih junaka u kostimima, zatim smo otišli u vrtić Mladost. Djeca su se jako obradovala i prepoznala te junake iz knjiga i crtanih filmova – izjavio je Senad Čišija, dir. JU Gradska biblioteka Kakanj.

Gradska biblioteka svake godine realizuje brojne programe i druženja sa učenicima kaknjskih škola,  kroz koje ostvaruju sve bolju saradnju sa učiteljima, nastavnicima i profesorima, a sve s jednim ciljem, a to je da djeca shvate važnost knjige i čitanja u svakodnevnom životu.

Nama je jako bitno da sa učiteljicama i školama zajedno radimo za dobrobit naše djece koja su budućnost i snaga našeg društva – dodaje Čišija.

Danas kada živimo u vremenu tehnoloških dostignuća, i kada ekranizam postaje svakodnevnica i djece i odraslih, više nego ikada je važno ukazivati na značaj knjige uz poruku da ljubav prema literaturi treba razvijati od najranije dobi.

Continue Reading