Connect with us

KAKANJ

UŽOK ove godine obilježava 30 godina rada, tim povodom posjetili smo osnivačicu ovog udruženja, Muneveru Zečević

05.04.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Udruženje žena općine Kakanj obilježava trideset godina svoga rada i djelovanja. To se odnosi na period zvaničnog postojanja UŽOK-a kao registrovanog udruženja, međutim ovo je udruženje, kroz koje je prošlo mnogo kakanjskih žena, nastalo i puno ranije. Tako je ono na području kakanjske općine prisutno punih 46 godina. O nastanku, današnjem radu udruženja, projektima i članicama, razgovarali smo sa Muneverom Zečević, osnivačicom UŽOK-a koja i danas nastoji svoja iskustva i znanja prenijeti na mlađe generacije, članice udruženja. 

Sekcija za društvene aktivnosti žena koja je osnovana 1977. godine preteča je današnjeg UŽOK-a koji se pod ovim imenom registrovao u martu ratne 1993. godine. Agresija na BiH bila je povod da se žene sa područja cijele općine Kakanj iz praktično svakog sela i naseljenog mjesta okupe i nesebično pomognu prvenstveno ARBiH, ali i izbjeglicama i svima onima kojima su mogle pomoći. Ime koje je sinonim za UŽOK je Munevera Zečević.

Obišle smo skoro sva sela na području općine Kakanj. Razgovarale smo sa ženama, objasnile im da je rat i da trebamo i moramo pomoći. Puno je žena bilo okupljeno oko UŽOK-a i sve su pomagale tih ratnih godina, vladao je neviđen entuzijazam da svaka od njih uradi nešto kako bi pomogle ARBiH, izbjeglicama ali i domicijelnom stanovništvu – prisjetila se Munevera Zečević, osnivačica UŽOK-a.

Patriotski i humanitarni rad UŽOK-a u toku agresije na BIH kroz rad 42 aktiva i preko 4.000 članica pokazao je nesebičnu brigu kakanjskih žena koje su imale značajnu i važnu ulogu u ratu. Bile su desana ruka ARBiH, kakanjskih ali i svih drugih vojnika koji bi se našli na području općine Kakanj. Prikupljale su hranu, odjeću, obuću, ćebad za borce i izbjeglice. Svoj su rad nastavile i u mirnodopskim uslovima. Ekonomsko osnaživanje žena, očuvanje kulturne baštine, okoliša i slični projekti danas su nova misija i cilj ovog najdugovječnijeg kakanjskog udruženja žena. Pokretačka snaga žena danas kao i u vrijeme osnivanja UŽOK-a je Munevera Zečević.

UŽOK je dio mene i ja sam dio UŽOK-a. I danas radim koliko mogu, članice i predsjednica me kontaktiraju, pitaju me za mišljenje i za savjete i to mi znači, poštuju me. Što se tiče pomoći koju smo imale od lokalne zajednice odnosno vlasti tokom proteklih godina, kao najznačajniju izdvojila bih onu koju nam je pružio gospodin Nermin Mandra – kazala je Munevera Zečević, osnivačica UŽOK-a.

Imati volju i znanje koje nesebično dijelite sa onima koji žele učiti je velika blagodat. To je bio recept za opstanak, rad i djelovanje UŽOK-a tri pune decenije. Munevera Zečević, osnivačica ovog udruženja ponosna je na sve projekte, one ratne ali i projekte koje je UŽOK realizovao u mirnodopskim uslovima. Nada se da će i u budućnosti neke nove žene prepoznati sve benefite koje može pružiti udruženje žena, ali i da će lokalna vlast znati pomoći i očuvati ideju udruženja koje je, pored onog rudarskog, također sinonim za Kakanj van granica općine.  

Continue Reading