Connect with us

KAKANJ

Kompletno područje općine Kakanj pokriveno integralnim odvozom otpada

07.04.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Projekat integralnog odvoza otpada na području općine Kakanj datira još iz 2013. godine kada su i definisani načini realizacije projekta. JP Vodokom od tada do danas svake godine u fazama ovaj projekat provodi na terenu. Stvaranjem uslova i uvođenjem redovnog odvoza otpada u pet mjesnih zajednica na području Brnjica postignut je konačan cilj – pokrivenost odvozom otpada na području cijele općine Kakanj.

Mjesna zajednica Dubovo Brdo, koja do sada nije bila obuhvaćena odvozom otpada, imala je problem divljih deponija. Od danas ovaj će ekološki problem biti dio prošlosti obzirom da su već poduzeti određeni koraci na sanaciji deponija. Dopremljeni kontejneri i osiguran redovan odvoz smeća sa područja ove mjesne zajdnice uveliko će promijeniti svakodnevnicu ovdašnjeg stanovništva. Za njih to, kako kažu, predstavlja pomoć u vidu olakšanog i jednostavnijeg odlaganja otpada iz domaćinstva.

Do sada smo otpad odlagali na divljim deponijama. Bez obzira na to što su divlje deponije nastale na području mjesne zajednice Dubovo Brdo, mi kao mještani smo već izolirali tu deponiju i raduje nas što ćemo od sada imati kontejnere i redovan odvoz smeća – kazao je Senad Kobilica, predsjednik Savjeta MZ Dubovo Brdo.

Komunalno JP Vodokom realizaciju ovog projekta smatra uspješnom obzirom da je sada cijelo područje općine Kakanj pokriveno redovnim odvozom smeća. Način odlaganja otpada razlikovat će se od mjesta do mjesta.  U pojedinim mjesnim zajednicama otpad će se odlagati u kontejnere a u pojedinm mjestima otpad će se prikupljati na druge načine. Odvoz će, također, biti organizovan na nešto drugačiji način od stndardne prakse. U selima u kojima putna infrastruktura nije adekvatna za gabaritne kamione za odvoz smeća biće angažovana dodatna mehanizacija.

– Naravno da je cilj pokrivanja mjesnih zajednica redovnim odvozom smeća čista životna sredina, rijeke, šume, livade. Drago nam je da smo završili ovaj projekat i da smo konačno i ovih pet mjesnih zajednica na području Brnjica uključili u ovaj sistem odvoza otpada. Dužan sm napomenuti da će odvoz biti svake sedmice utorkom i četvrtkom, osim u mjesnoj zajednici Dubovo Brdo, gdje će odvoz biti svakih 15 dana – istakao je Haris Veispahić, direktor JP Vodokom Kakanj.

Brnjic, Krševac, Hrastovac, Starposle i Dubovo Brdo  mjesne su zajednice koje će od danas imati kontejnerska mjesta. Za lokalno stanovnštvo, ali i za JP Vodokom, cilj je zajednički – čišća životna sredina.