Connect with us

KAKANJ

Sve je više romske djece u školskim klupama

07.04.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Jedan od brojnih problema sa kojima se suočava romska populacije jeste  obrazovanje romske djece. Uz sva zalaganja nadležnih institucija, lokalne zajednice i nevladinih organizacija mnoge romske porodice još uvijek nisu u mogućnosti školovati svoju djecu. Siromaštvo je na tom putu glavna prepreka. Ipak, iz godine u godinu postepeno se ostvaruju određeni pomaci i sve veći broj romske djece je u školskim klupama, smatraju u Udruženju “Romalen” Kakanj.

Pravo na obrazovanje jedno je od osnovnih ljudskih prava. Međutim mnoga romska djeca ovo pravo ne koriste zbog socijalnih, ekonomskih, ali i predrasuda u vlastitom okruženju, te tako često bivaju diskriminisana.

Ipak posljednjih godina, intenzivne kampanje, zalaganja nadležnih institucija i nevladinog sektora daju rezultate. Tako je u posljednjih nekoliko godina na području općine Kakanj ostvaren određeni napredak u oblasti obrazovanja romske djece, smatraju u kakanjskom udruženju Romalen.

– Samo u jednom školi imamo 80 romske djece, to je u OŠ”Hamdija Kreševljaković”, u OŠ “15. april imamo 23. djece i u OŠ”Mula Mustafa Bašeskija“ ima 30 učenika. Također, u Srednjoj školi imamo 11 učenika i trenutno imamo tri studenta. Ja sam zadovoljan što se tiče toga, za razliku od prošlih godina, to je veliki uspjeh. Ostao je manji broj romske djece koja ne pohađaju školu, ali radimo na tome da i njih uključimo u obrazovanje – istakao je Junuz Husić iz Centra za podršku Roma “Romalen” Kakanj.

Da je obrazovanje ključno u procesu prevazilaženja predrasuda i osiguranja sigurnije budućnosti svjestan je i Velija Husejnović koji je posebnu pažnju posvetio tome.

– Školujem kćerku, inače, troje djece mi je završilo školu, a sad trenutno kćerka mi završava deveti razred. Nekako uspijevam da školujem kćerku, povremeno nešto uradim privatno, ali slabo je i to – naglasio je Velija Husejnović.

Romska djeca koja se još uvijek nisu u školskim klupama zapravo žele biti školovana. Siromaštvo je na tom putu glavna prepreka. Otežavajuća okolnost su i  još uvijek prisutne predrasude.

– U nekim porodicama ima po dvoje djece, dok u nekim ima i više da se školuju, a njihovi roditelji ne rade, pa je malo teže. Mi ispred Udruženja “Romalen” se borimo da im pomognemo – zaključio je Husić. 

Primjer da se uz sve poteškoće i prepreke ipak može uspjeti je i naš sagovornik Velija, koji kaže da se nada boljem položaju romske djece, za dobrobit romske zajednice ali i kompletnog društva.

Continue Reading