Connect with us

KAKANJ

Kakanjski gimnazijalci realizovali značajan ekološki projekat

07.04.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Mnogo je načina kroz koje možemo pomoći lokalnoj zajednici, a vodeći se time kakanjski gimnazijalci, članovi Ekološke sekcije koja djeluje u školi, realizovali su projekat koji obrađuje temu smanjenja zapremine otpada. Vršnjačko predavanje, odnosno prezentacija projekta učenika trećeg razreda prirodnog izbornog područja, za učenike iz drugih razreda Gimnazije „Muhsin Rizvić“ aktivnost je koja je realizovana nedavno, a za cilj je imala istaknuti glavne izvore onečišćenja okoliša i njihovu podjelu.

Uz poruku „Otpad nije smeće“ učenice Gimnazije „Muhsin Rizvić“, koje su ujedno i članice Ekološke sekcije koju vodi profesorica biologije Derviša Sikira, kroz zanimljiv projekat pokušale su i, kako ističu, još uvijek pokušavaju ekološki osvjestiti učenike Gimnazije i građane Kaknja. Članovi sekcije redovno i marljivo rade na istraživanju i pronalasku novih načina zaštite okoliša. Ovoga je puta plastika, koja je jedan od najvećih izvora zagađenja, bila fokus ekološke sekcije. Ideja ovog projekta je izrada eko cigli.

Cilj nam je eko cigle koristiti kao građevinski materijal i alternativno gorivo. Na taj način učimo, edukujemo učenike naše škole, ali i građane Kaknja. Naš projekat podržala je i Tvornica cementa Kakanj – kazala je Amna Husika, članica ekološke sekcije.

Cilj je da se kroz izradu eko cigli smanji zapremina otpada, a da se ujedno kroz ovaj ekološki projekat pomogne zajednici i u konačnici da se napravi promjena. Ono što je najznačajniji dio projekta je činjenica da su projekat osmislili i realizuju mladi. Vjerujemo da će upravo oni u budućnosti znati propisno odlagati otpad, ali i biti dovoljno edukovani i osvješteni da svoja znanja i iskustva prenesu i na nove generacije i biti primjer i starijima.

– Čista voda, priroda i uz sve to edukacija i podizanje ekološke svijesti je naš cilj – istakle su članice Ekološke sekcije.

Podizanjem svijesti o upotrebi RDF-a i SRF-a kao alterntaivnih goriva smanjila bi se količina otpada na deponijama i u okolišu. Također bi došlo do smanjenja emisije polutanata i CO2 kao stakleničkog plina koji ima negativno djelovanje na atmosferu u obliku “globalnog zagrijavanja“.  Time bi se ostvarila višestruka ekološka i ekonomska korist.

Continue Reading