Connect with us

KAKANJ

Kakanjski osnovci spremaju se za federalno takmičenje iz matematike

07.04.2023.
ntvic.ba (M.K.)

Nakon održanih općinskih i kantonalnih takmičenja iz matematike, dva učenika iz O.Š. „Hamdija Kreševljaković“ i jedan učenik iz O.Š. „15 april“ Doboj Kakanj, izborili su plasman za učešće na federalnom takmičenju. Stotine sati rada i priprema stoji iza ovih učenika, koji od narednog takmičenja očekuju plasman na matematičku olimpijadu. 

Za Azru Jašarspahić, Amera Moštru i Dženana Jašraspahića matematika nije jedan od težih predmeta kao što to važi za pojedine učenike, naprotiv,  matematika za njih predstavlja ljubav, zabavu i izazov. Dokaz za to su postignuti rezultati na općinskom i kantonalnom takmičenju, zahvaljujući kojima su se plasirali na federalno takmičenje.

– Osvojila sam prvo mjesto na školskom, prvo na općinskom, a peto na kantonalnom i plasirala sam se na fedralno takmičenje. Imam sada dodatne časove i vježbam redovno – kaže Azra Jašarspahić učenica VII razreda O.Š. “Hamdija Kreševljaković”.

– Prirsustvovao sam takmičenjima iz matematike i fizike, sa 80 bodova sam iz matematike na općinskom takmičenju osvojio prvo mjesto, a na kantonalnom četvrto mjesto sa 52 boda – izjavio je Dženan Jašarspahić, učenik VIII razreda O.Š. „15. april“ Doboj Kakanj.

– Na općinskom takmičenju sam bio prvi a na kantonalom četvrti, time sam se plasirao na federalno takmičenje. Pripremam se i nadam se što bolje plasmanu – naglasio je Amer Moštro učenik IX razreda O.Š. “Hamdija Kreševljaković”.

Ovakvi rezultati ne bi bili postignuti  bez zalaganja nastavnika matematike iz ovih škola, koji organizuju dodatnu nastavu, na kojoj sa učenicima vježbaju zadatke i neiscrpno prenose svoje znanje. Raditi sa učenicima koji pokazuju afinitete za pojedine predmete, za svakog nastavnika predstavlja pravi izazov,  jer imaju zadatak da ih usmjere, kako bi što bolje napredovali i usavršavali svoje znanje.

– Nama nastavnicima je zadovoljstvo raditi sa takvom djecom, pomenuo bih i učlenike koji nisu imali priliku da se plasiraju, tu su stotine sati rada. Imamo jaku konkurenciju i unutar same škole – izjavio je Almir Ljevo, nastavnik matematike.

S obzirom da je prošle godine Amer Moštro na federalnom takmičenju izborio plasman na matematičku olimpijadu, što predstavlja državno takmičenje, ove godine, također, očekuju ovaj plasman. Pripreme učenika su u toku, a u svemu imaju podršku prvenstveno svojih porodica, nastavnika i drugara iz školskih klupa, što im je dodatni motiv za uspjeh.

– Imam veliku podršku porodice i svojih drugara iz školskih klupa kao i nastavnika sa kojima vježabm zadatke. To mi je mnogo važno i daje mi dodatni motiv za napredovanje – poručuje na kraju Azra Jašarspahić, učenica VII razreda OŠ Hamdija Kreševljaković.

Planirano je da federalno takmičenje iz matematike bude održano u prvoj sedmici maja u Sarajevu, kada će ovi učenici odmjeriti svoje znanje sa drugarima iz osnovnih škola sa područja federacije. Matematika je temeljna nauka za mnoge tehničke fakultete i predstavlja značajan faktor za buduće školovanje mladih, a  ovi učenici će sigurno uz ovakvo znanje imati dobru podlogu za ostavrenje svojih ciljeva.

Continue Reading