Connect with us

KAKANJ

Integracija romske djece u obrazovni sistem od velike važnosti

22.08.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Integracija Roma u sve društvene tokove pa i integracija romske djece u procese obrazovanja sve su češći termini koje možemo čuti u javnom prostoru. Mi smo pred početak nove školske godine provjerili da li se povećao broj upisane romske djece u prvi razred osnovne škole u odnosu na ranije godine i koliko su zaista romska djeca redovna na nastavi.

Najbolji način integrisanja Roma u sve društvene procese u jednoj lokalnoj zajednici je kroz proces obrazovanja. Od 2013. godine romsko udruženje „Romalen“, a u saradnji sa lokalnom zajednicom i međunarodnim donatorima, kroz različite vidove pomoći, od besplatnog pribora do besplatnih školskih užina, nastoji u proces obrazovanja uključiti što veći broj romske djece. Statistički podaci su ohrabrujući i iz godine u godinu sve je više romske djece u školskim klupama, međutim javljaju se neki drugi problemi za koje su potrebna sistemska rješenja.

-Mi upišemo svako dijete u prvi razred osnovne škole ali ih je problem zadržati u školskim klupama kako bi imali taj kontinuitet u obrazovanju, kazao je Mujo Fafulić, iz Centara za podršku Roma“Romalen“ Kakanj.

U OŠ“Hamdija Kreševljaković“ ove je godine upisano 12 prvačića, romske pripadnosti, a ukupno je 90 romskih učenika koji pohađaju ovu školu. Nabavka udžbenika i svaki drugi vid pomoći za romsku djecu i ove godine su obezbijeđeni. Tu je i izuzetna podrška prosvjetnih radnika. Međutim, najveći problem je zdržati djecu u školskim kupama. Upravo je zato potrebna veća i transparentnija saradnja učenika, roditelja i škole.

-Djeca na početku krenu zaista u školu i redovni su. Međutim od nekog petog razreda kada krene predmetna nastava i kada oni dođu u neku fazu puberteta imamo problem. Tada se oni počnu odvajati od škole i jedan dan dođu u školu dok sljedećeg dana već nisu tu i to je zaista veliki problem-kazala je Dalila Rajkić, pedagogica u OŠ“Hamdija Kreševljaković“

I škole i romska zajednica su saglasni da je obrazovanje jedini put do integracije u savremeni život i sve segmente društva. Život bez predrasuda i društvo jednkaih mogućnosti je trnovit put. Svjetle tačke na tom putu su obrazovne institucije. Međutim, one ne mogu same, u procesu integrisanja neophodan je čvrst stav i opredjeljenost roditelja u namjeri da školuju svoju djecu i budu im podrška na tom putu.

Continue Reading