Connect with us

KAKANJ

Islam posebnu pažnu posvećuje osobama sa invaliditetom, obaveza svih nas je posvećenost i briga za ovu kategoriju našeg društva

05.12.2023.
ntvic.ba (S.I.)

U decembru se obilježava Međunarodni Dan osoba sa invaliditetom s ciljem promocije razumijevanja pitanja invaliditeta i integracije osoba sa invaliditetom u svim aspektima društvenog života. Islam daje sveobuhvatni program za životni sistem pojedinca i zajednice i pokazuje socijalnu osjetljivost i brigu o svim slojevima društva. U izvorima vjere jasno se tretiraju prava i odnos prema osobama koje imaju urođeni ili stečeni invaliditet.

U Islamu ne postoji sloj društva koji je zapostavljen i na margini. Naprotiv, svi učestvuju i doprinose, shodno svojim objektivnim mogućnostima, izgradnji i prosperitetu tog društva. U Časnoj Knjizi čak jedno poglavlje problematizira odnos prema invalidnim osobama.

-To je Kur’anska sura Abese u kojoj je Allah Uzvišeni ukorio Poslanika Muhammeda a.s. zbog njegovog čudnog pogleda prema jednom slijepom ashabu. Nakon toga je Poslanik često isticao tog ashaba kojeg je nesvjesno uvrijedio, a onda primjerom pokazao kako se treba s dužnim poštovanjem odnositi prema tim osobama. Davao im je poslove i pozicije koje su bile časne i koje su dostojanstveno izvršavali, za portal NTV IC je kazao Adem ef. Heganović, imam MIZ Kakanj.

Brojni su primjeri iz prakse Poslanika Muhammeda a.s. o tome kako se treba pokazati briga za invalidne osobe, i kako ih uključiti u aktivnosti i učiniti ih korisnim članovima zajednice. Prvi vladari nakon Poslanika, halife su osnivali posebne ustanove, vakufe koji su bili namijenjeni invalidnim osobama. Mi u BiH imamo mnogo osoba koji trebaju našu pomoć.

-Posebno ističem ratne vojne invalide koji su svojim dijelovima tijela obezbijedili nama slobodu. I ne samo njih, svakoj osobi sa određenim poteškoćama treba prići i pomoći, ne iz sažalijevanja nego da sačuvamo njihovo dostojanstvo, ističe za portal NTV IC Adem ef.

U posljednje vrijeme prilikom izgradnje džamija vodi se računa i o osobama sa invaliditetom, tako da su uređeni pristupi džamijama i objektima koji su i njima nužni kako bi obavljali svoje vjerske obaveze. Baš onako kako je i Poslanik rekao da su ravnopravni članovi zajednice i da ih se s posebnom pažnjom treba tretirati.

Continue Reading