Connect with us

ZE-DO KANTON

Islamski pedagoški fakultet Zenica obilježio 30. godišnjicu rada

18.05.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Svečanom akademijom Islamski pedagoški fakultet u Zenici obilježio je 30. godišnjicu svog rada. Bila je ovo prilika da se sumiraju rezultati i istakne kontinuiran i uspješan rad IPF koji u duhu Islama obrazuje i odgaja mlade generacije.

Svečanoj akademiji u povodu obilježavanja tridesete godišnjice kontinuiranog rada i postojanja IPF prisustvovao je i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein-ef. Kavazović. Islamski pedagoški fakultet u Zenici je visokoobrazovna institucija koja je od strateškog značaja za Islamsku zajednicu i Bošnjake u cjelini. Kvalitetan i predan rad ovog Fakulteta Rijaset prepoznaje i zbog toga daje veliku podršku njegovom radu i razvoju. Pokazatelj toga je i kupovina nove zgrade i prostorija koje su upotpunosti prilagođene radu ovog Fakulteta.

-Mi smo, hvala Bogu, imali snage da kupimo ovu zgradu i da na taj način poboljšamo nastavu našim studentima i profesorima. Ovo je značajno ulaganje za obrazovanje i odgoj naših studenata, istakao je Husein ef. Kavazović- reisu-l-ulema IZ u BIH.

Na svečanoj akademiji dekan IPF istakao je da ako se pogledaju rezulatati ostvareni u proteklih 30 godina Islamski pedagoški fakultet ispunio je očekivanja i misiju zbog koje je osnovan. Na IPF koji je punopravni član UNZE i koji je postao respektabilan faktor u  zajednici obrazuje se oko 500 studenata.

-IPF je uvijek bio uz potrebe naših građana. Mi sada imamo pet studijskih odsjeka koji su nastali kao rezultat potrebe odnosno izazova s kojima se naše društvo suočavalo. Zaključak je da su svi naši odsjeci nastali kao produkt potrebe u društvu koju smo mi na vrijeme prepoznali, naglasio je Muharem Adilović- dekan IPF u Zenici.

-UNZE je ponosan što se nalazimo u njihovoj novoj zgradi. Čestitam im na 30 godina uspješnog rada. IPF ima maksimalnu podršku Univerziteta u Zenici, istakao je Jusuf Duraković, rektor UNZE.

Bila je ovo prilika i da se predstavnici IPF zahvale pojedincima i institucijama koje su značajno doprinijele njihovom uspješnom radu i razvoju. Dodjeljene su zahvalnice i plakete dok je najveće priznanje – Povelja IPF-a uručena reis-u-ulemi IZ u BIH Huesin ef. Kavazoviću.

Continue Reading