Connect with us

ZE-DO KANTON

U Visokom održana konferencija o obnovljivim izvorima energije, zaštiti okoliša i turističkim potencijalima

17.05.2023.
ntvic.ba (M.K.)

Konferencija o obnovljivim izvorima energije, zaštiti okoliša i turizmu, koju je organizovalo Udruženje “Drvni klaster” održana je u Visokom. Izazovi i investiranje u obnovljive izvore energije, strategije razvoja turističkog sektora i zaštita okoliša, bili su u fokusu ovog regionalnog Biznis foruma.

Na konferenciji o obnovljivim izvorima energije, zaštiti okoliša i turizmu razgovaralo se o aktuelnim problemima u investiranju i funkcionisanju obnovljivih izvora energije, zakonodavnom okviru,  djelovanju institucija u cilju olakšanja poslovanja i stvaranja uslova za nove investicije. Gosti konferencije, bili su predstavnici inostranih kompanija, koje su ovom prilikom predstavile svoj proizvodni program i koje daju svoj doprinos u razvoju ove grane privrede.

– Mislimo da bi oni mogli dosta pomoći Bosni i Hercegovini, pogotovo u dijelu gdje promovišemo obnovljive izvore energije za koje smatramo da su vrlo korisni, naročito u vrijeme energetske krize, izjavio je Dinko Mujkić, predsj. Udruženja “Drvni klaster” BiH.

Kako bi naša zemlja što spremnije dočekala energetsku tranziciju, pri Privrednoj komori Federacije BiH djeluje asocijacija za obnovljive izvore energije, kroz koju kompanije, koje se bave obnovljivim izvorima energije, rade na inicijativama i pripremi zakonskih rješenja u ovoj oblasti.

– Energetika je oblast u kojoj se posljedice pokretanja nekih koraka osjete nakon pet do deset godina. Efekat se može postići samo dugoročno, pravljenjem ambijenta za optimalan balans korištenja energije u industriji, da bi se maksimalno koristili svi resursi, a da bi zemlja opstala energetski nezavisna , da bi sistem bio stabilan i da kompanije koje posluju u toj zemlji, imaju stabilan izvor energije, smatra Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH.

Ministrastvo za privredu ZDK jedan je od partnera konferencije, te je resorni ministar ovom prilikom istakao da je razvoj solarne energije u ovom kantonu u ekspanziji, što potvrđuje i preko 340 privrednika koji se bave proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora. Usvojenim podsticajima u iznosu od preko osam miliona KM, Vlada ZDK će podržati razvoj ove grane privrede. Međutim, jedan od problema sa kojima se privrednici susreću jeste duga procedura dobijanja dozvola za rad.

– Veliki je broj zahtjeva, privrednici kažu da se dugo čeka na elektro-energetsku saglasnost, razgovarao sam sa direktorom Elektrodistribucije Zenica. Obećali su da ćemo na narednim sastancima pronaći i to rješenje, poručuje Samir Šibonjić, ministar privrede ZDK.

Ministarstvo za privredu ZDK radi na formiranju Turističke zajednice ZDK, koja će promovisati turističke potencijale ovog kantona. Usvajanjem novog zakona o energetici, korištenjem obnovljivih izvora energije, energetskom efikasnošću te zaštiti okloša, BiH bi mogla postati karbonski neutralna zemlja do 2050. godine.