Connect with us

ZE-DO KANTON

Upriličena promocija knjige „Vakufi u Visokom: Nacionalizacija i povrat (1945.-2021.)“

17.05.2023.
ntvic.ba (A.T.)

U okviru 11. manifestacije „Dani vakufa 2023“u Visokom je upriličena promocija knjige „Vakufi u Visokom: Nacionalizacija i povrat (1945.-2021.)“, autora Mustafe Berhamovića.

Knjiga „Vakufi u Visokom: Nacionalizacija i povrat (1945-2021)“ autora Mustafe Berhamovića je prvo djelo koje govori o vakufima u Visokom. Na promociji ovog veoma značajnog djela, između ostalog je istaknuto da ono sadrži određene analize, ali i kritike i samokritike na račun Bošnjaka i bosanskohercegovačkih Institucija. Kao polazna tačka za pisanje ove knjige, autoru je poslužio spisak vakufske imovine u Visokom iz 1932. godine.

-Polazna tačka je bila popis vakufske imovine iz 1932. godine koji je neki precizan mutevelija vodio i popisao. Tako da sam slijedeći taj spisak obuhvatio period od 1945. do 2021. godine. U svom radu sam obrađivao samo nacionalizirane vakufe, tj. one vakufe koji više nisu u vlasništvu Islamske zajednice, istakao je Mustafa Berhamović, autor knjige „Vakufi u Visokom: Nacionalizacija i povrat (1945.-2021.)“.

Glavni imam MIZ Visoko je istakao da je ovo djelo namijenjeno svim dobronamjernim čitaocima koji su svjesni trajnog dobra vakufa. Također je naglasio da ova knjiga predstavlja izazov za daljnje zalaganje na unapređenju vakufske imovine i povratu onoga što je oduzeto.

-Ovo je upravo samo jedan period, iako su obrađena dva politička sistema u kojima je uzurpacija ili devastacija vakufa bila, trajala i nažalost još uvijek je prisutna, naglasio je Midhat ef. Čakalović, glavni imam MIZ Visoko.

Ova knjiga se može preporučiti istraživačima imovinsko pravnih odnosa u Bosni i Hercegovini u periodu od 1945 do 2021. godine, te historičarima i svima onima kojima je cilj otkrivanje istine i činjenica. Također, ovo istraživanje daje argumente i onima koji nastoje vratiti sve ono što je nekada bespravno oduzeto, poručeno je sa ove promocije.

Continue Reading