Connect with us

BIH

Istraga u predmetu korupcije u BiH: Tokom pretresa pronađeno 300.000 KM

03.03.2023.
Agencija Anadolija

Po nalogu postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, uz pribavljenu naredbu Suda BiH, policijski službenici Državne agencije za zaštitu i istrage (SIPA) su u petak, provedenim pretresom sefa osumnjičenog V. S. pronašli gotovinski novac u iznosu većem od 300.000 konvertibilnih maraka (KM) u inostranoj valuti, prenosi Anadolija.

U nastavku istrage u predmetu “Klaster” Tužilaštvo Bosne i Hercegovine intenzivno provodi dalje aktivnosti usmjerene na dokumentiranje počinjenih krivičnih djela i počinitelja. Poseban fokus usmjeren je na prikupljanje dokaza o imovinskoj koristi stečenoj krivičnim djelom i pranje novca.

Iz Tužilaštva BiH ističu da je dosadašnjom istragom u ovom predmetu ukupno pronađeno i privremeno oduzeto više od 450.000 KM u gotovini.

Tužilaštvo BiH u ovom krivičnom predmetu nastavlja planirane aktivnosti u saradnji sa svim nadležnim institucijama vlasti u Bosni i Hercegovini, u cilju prikupljanja dokaza o odlučnim činjenicama vezanim sa sistemsku korupciju, neovlaštenu trgovinu, organizovani kriminal i pranje novca u oblasti visokog obrazovanja.

Continue Reading