Connect with us

BIH

Zrak jutros nezdrav na području Sarajeva, Ilijaša, Kaknja, Visokog i Zenice

03.03.2023.
ntvic.ba

Na području centralne Bosne pogoršan je kvalitet zraka. Prema mjerenjima u 7.00 sati indeks kvaliteta zraka na području Ilijaša iznosio je 194 i zrak je nezdrav za stanovništvo. 

Na području Zenice i Visokog indeks kvaliteta zraka iznosio je 170, u Sarajevu 166, Kaknju 160, Tešnju 157 i Živinicama 155 i u svim navedenim gradovima zrak je nezdrav.

U takvim uvjetima kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva. Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

U većini ostalih mjesta u BiH, u kojima su instalirane mjerne stanice, kvalitet zraka nezdrav je za osjetljive grupe stanovništva ili je umjereno zagađen, navedeno je na web stranici nevladine organizacije Ekoakcija.