Connect with us

RELIGIJA

IZ BIH: Prva ovogodišnja sjednica, Rijaset pokrovitelj 3. međunarodnog sajma halal-industrije

20.01.2023.
Preporod.info

Prva ovogodišnja redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana je u Sarajevu pod predsjedavanjem reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića.

Na sjednici je usvojen prijedlog da Rijaset bude pokrovitelj 3. međunarodnog sajma halal-industrije Sarajevo Halal Fair 2023. Razmatran je i utvrđen prijedlog Odluke o iznosu sadekatul-fitra za ramazan 1444./2023. godine.

U nastavku sjednice je razmatrana je i usvojena Informacija o realizaciji manifestacije Dani Mekteba u 2022. godini, razmatran je i usvojen prijedlog Pravilnika s kriterijima za upis učenika u prvi razred medresa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te prijedlog Pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti učenika medresa. Usvajanje prijedloga je odgođeno je za narednu sjednicu Rijaseta zbog potrebe preciziranja nekih stavaka.

Razmatran je i usvojen prijedlog za imenovanje Organizacionog odbora za obilježavanje 170 godina od rođenja muftije Ali Fehmi-ef. Džabića. Također je razmatran i usvojen prijedlog za imenovanje Organizacionog odbora za obilježavanje 30 godina od šehidske smrti imama Hasib-ef. Ramića.

Usvojen je i prijedlog Odluke o iznosu i broju stipendija posebno nadarenim studentima, kao i prijedlog Odluke o visini osnovice za obračun plaća uposlenika u Rijasetu, Gazi Husrev-begovoj medresi i Gazi Husrev-begovom vakufu u 2023. godini.

Dato je pozitivno mišljenje o transformaciji vakufske imovine u Medžlisu Islamske zajednice Bugojno, te o transformaciji vakufske imovine u Medžlisu Islamske zajednice Tešanj.

Prihvaćena je ponuda za izmjenu idejnog i izvedbenog projekta ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Članovi Rijaseta su uvažili molbu Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka za sufinansiranje sanacije kupole Ferhad-pašine džamije u Banjoj Luci.

Razmatran je prijedlog i data saglasnost na Pravilnik o upravljanju i raspolaganju mezarjima Medžlisa Islamske zajednice Fojnica, a izjašnjavanje o prijedlogu Medžlisa Islamske zajednice Banovići o osnivanju pokopnog društva „Džinan“ je odgođeno za narednu sjednicu.

Na sjednici je raspravljano i o nekim radno-pravnim statusima i kadrovskim pitanjima, te o tekućim pitanjima iz nadležnosti Rijaseta.

Continue Reading