Connect with us

RELIGIJA

Iz Fonda Bejtul-mal svečano dodijeljene stipendije učenicima i studentima

11.01.2023.
FENA

Iz Fonda Bejtul-mal danas je dodijeljeno 120 stipendija studentima prvog ciklusa studija, 50 stipendija učenicima srednjih škola i 30 stipendija učenicima i studentima s poteškoćama u razvoju, za školsku/akademsku 2022/23. godinu. 

Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu upriličio svečanost potpisivanja ugovora za dodjelu stipendija.

Kako je kazala stručni saradnik i asistent na projektu dodjele stipendija Emina Bešlija, projekt dodjele stipendija realizira se već devetu godinu u kontinuitetu, a posebno pričinjava zadovoljstvo što se sredstva iz Fonda izdvajaju za obrazovanje. 

Prethodnih godina, na osnovu konkursa, dodjeljivano je ukupno 160 stipendija za tri kategorije, dok je za ovu godinu broj stipendija  povećan na 200. 

– Osim toga, Ured za društvenu brigu tokom cijele godine izdvaja i pomoć za školovanje učenicima i studentima, a pomoć se dodjeljuje i za izradu magistarskih teza i doktorskih disertacija – kazala je Bešlija. 

Dodijeljene su i dodatne stipendije za učenike generacije medresa, za učenike i studente u Novom Pazaru, za djecu u internatskom smještaju u Potočarima i takmičarima iz Sire. 

U ime dobitnika stipendije, stipenditorima je zahvalila Fatima Huseinspahić, studentica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, te je poručila da je za slobodu, izlazak iz okvira koji se često nameću, potrebno znanje  i da je to temelj i ključ slobode.

Od uspostavljanja Ureda krajem 2014. godine pa do 2022. godine, kako je rečeno, zaprimljeno je i obrađeno oko 5.000 zahtjeva za dodjelu stipendija. Za navedene godine dodijeljene su 1.873 učeničke i studentske stipendije, kao i 1.720 pomoći za školovanje. 

Continue Reading