Connect with us

KAKANJ

JP Grijanje Kakanj u cilju smanjenja potrošnje toplotne energije i smanjenja troškova preporučuje ugradnju kalorimetara

03.08.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Od 3.000 korisnika daljinskog grijanja u Kaknju tek 700 potrošača ima ugrađen kalorimetar, odnosno, uređaj za mjerenje potrošnje toplotne energije. Preporuke JP „Grijanje“ Kakanj su da i ostali korisnici usluga ovog JP u svojim domaćinstivima ugrade mjerilo budući da mjerenje potrošnje toplotne energije ima brojne benefite.

Kalorimetri su uređajii za mjerenje toplotne energije kod sistema centralnog grijanja. Oni zapravo mjere individualnu potrošnju toplotne energije. Mogućnost za instaliranje uređaja za mjerenje potrošnje toplotne energije korisnici JP Grijanje imaju još od 2013. godine, međutim do danas je ovaj model primijenilo tek 20 posto korisnika.

-Naši podaci govore da se ugradnja kalorimetara odnosno mjerila utroška toplotne energije itekako isplati za naše korisnike. Ne postoji još nijedan objekat koji plaća isto ili više po mjerenju u odnosu na paušal. Značaj ugradnje kalorimetara je višestruk. JP „Grijanje“ ima interes da svi potrošači pređu na mjerenje. S jedne strane je to zakonska obaveza a s druge strane bi mi imali racionalnije korištenje energije, istakao je Senad Bajrić iz JP „Grijanje“ Kakanj.

Jedan od befita ugradnje mjerila za kontrolu potrošnje isporučene toplotne energije je i ušteda novca. Ekonomičnost ugradnje kalorimetara ogleda se kroz mogućnost uštede toplotne energije koju sami korisnici mogu korigovati i na taj način kontrolisati svoju potrošnju.  Iz JP Grijanje naglašavaju da ugradnja uređaja za mjerenje potrošnje toplotne energije neće dovesti do uštede ukoliko se prethodno ne preduzmu neophodne tehničke mjere.

-Mi smo pokušavali da na lokacijama u Doboju ugradimo regulacione ventile koji bi propuštali dovoljno energije za svakog korisnika. Međutim, građani su to zloupotrijebili. Mjerilo je alat uštede energije odnosno upravljanja energijom. Ušteda nije adekvatan termin, možda bi bi bilo bolje reči racionalno korištenje energije koje je značajno i za korisnike i za JP „Grijanje“, istakao je Bajrić.

Mogućnost uštede i kontrolisanja troškova su samo neke od prednosti ugradnje kalorimetara, međutim iz JP “Grijanje“ poručuju da broj potrošača koji imaju ugrađen kalorimetar nije za zadovoljavajućem nivou. Ovo JP kontinuirano poziva svoje korisnike da prije početka grijne sezone iskoristE ovu pogodnost i zajedničkom saradnjom pokušaju uticati na racionalnije korištenje toplotne energije.

Continue Reading