Connect with us

KAKANJ

Mještani MZ Doboj ukuzaju na problem odvijanja saobraćaja kroz ovu mjesnu zajednicu, Kantonalna direkcija za ceste razmatra dugoročna rješenja

03.08.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Saobraćanje regionalnom cestom R445, koja prolazi kroz naseljeno mjesto Doboj, za sve učesnike u saobraćaju, a posebno stanovništvo ovog područja predstavlja svakodnevni problem. Ugrožena sigurnost učesnika u saobraćaju posljedica je velike frekvencije teretnih vozila. Mještani već godinama ukazuju na problem ne postojanja znaka koji bi ograničio dozvoljenu nosivost teretnih vozila, a koji je ranije bio postavljen ispred mosta na ulazu u naseljeno mjesto Doboj.

Preko mosta u MZ Doboj dnevno pređe desetine kamiona, uglavnom većih gabaritnih teretnih vozila, čija je nosivost veća od one koju ovaj most, kako smatraju mještani, može podnijeti. Čak ni mimoilaženje putničkih i teretnih vozila na mostu nije moguće, a da bi se dva teretna vozila mimoišla potrebno je čekati sa jedne ili druge strane mosta, što stvara velike gužve i kolone. Veliki broj pješaka, biciklista, lokalnog stanovništva svakodnevno svjedoči ovim prizorima. Najviše se boje za sigurnost svoje djece i starijih osoba.

-Živim ovdje na krivini, mogu kazati da smo i psihički i fizički ugroženi, smeta nam buka od teretnih vozila, a posebno se bojimo za djecu i starije osobe koja prelaze preko ceste, kazao je Nusret Jašarspahić, kazao je stanovnik Doboja.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Doboj, koja broji skoro 4.000 stanovnika, uputio je brojne dopise o ovom problemu prema Općini Kakanj, kao posredniku između mjesne zajednice i nadležne Kantonalne direkcije za ceste. Zadnji dopis upućen je prije desetak dana. Mještani očekuju reakciju i konačno djelovanje u cilju rješavanja ovog za njih-gorućeg višegodišnjeg problema.

-Radi se o tome da prilikom izgradnje autoputa nije riješena zaobilaznica u našoj mjesnoj zajednci i od tada nastaju veliki problemi. To se odnosi na veću frekvenciju saobraćaja, a da stvar bude još gora, nedugo zatim je ukinut i saobraćajni znak koji se odnosio na dozvoljenu nosivost teretnih vozila u MZ Doboj. Tražimo između ostalog da se ponovo postavi taj znak. Uputili smo zahtjev prema Općini Kakanj koja je taj zahtjev proslijedila u Kantonalnu direkciju za ceste, kazao je Edin Hadžić, predsjednik Savjeta MZ Doboj.

-Tražimo naravno od resornog ministarstva i od Kantonalne direkcije za ceste da njihovi ljudi izađu na teren da analiziraju, utvrde i da u skladu sa propisima vide šta možemo učiniti da bi smo obezbijedili sigurnost našim sugrađanima, a pogotovo mještana mjesne zajednice Doboj, kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Jedan od zahtjeva mještana Doboja je da se postavi znak o dozvoljenoj nosivosti teretnih vozila na ulazu u Doboj prije mosta. Mišljenje o ovom pitanju tražili smo i u Kantonalnoj direkciji za ceste. U Direkciji su nam kazali da se radi o regionalnoj cesti i da most može podnijeti i opterećenja preko osam tona nosivosti.

-Samo opterećenje mosta može izdržati promet teretnih motornih vozila i opterećenja preko osam tona, kazao je Rasim Kovač, v.d. direktor Kantonalne direkcije za ceste ZDK.

Iz Kantonalne direkcije za ceste kazali su da, svjesni frekventnosti dionice, razmatraju mogućnosti koje će dugoročno riješiti problem u cilju obezbjeđenja uslova za sigurno odvijanje saobraćaja.

-Ja sam pokrenuo prošle godine jednu proceduru putem javnih nabavki da se uradi kompletan projekat same rekonstrukcije tog mosta u Doboju, obzirom da posoji problem uskog kolovoza. Mi smo dobili projektnu dokumentaciju prije nekih desetak dana. U tom slučaju možemo napraviti rekonstrukciju u dogovoru s Vladom, da se izdvoje sredstva, da se napravi rekonstrukcija koja će odgovarati potrebama saobraćaja, kazao je Rasim Kovač, v.d. direktor Kantonalne direkcije za ceste ZDK.

I pored mnogobrojnih ukazivanja na probleme mještani i svi drugi učesnici u saobraćaju, očito je, još će čekati na adekvatna rješenja na ovom dijelu regionalne ceste. Do tada potreban je maksimalan oprez i strpljivost za volanom.

Continue Reading