Connect with us

KAKANJ

Kakanjski mališani prigodnim programom dočekali mubarek mjesec

23.03.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Preko pet stotina djece jučer su upriličenim defileom, glavnom saobraćajnicom do Čaršijske džamije najavili početak mjeseca Ramazana. U koloni nazvanoj „Ramazanski vozić“ i sa preko 500 bijelih balona na zvuk ezana, koji je označio vrijeme akšam namaza i početak mubarek mjeseca, djeca su u vazduh pustila balone. Nosilac aktivnosti ove organizacije je Vrtić “Pčelica i med” u saradnji s Medžlisom Islamske zajednice Kakanj.

Razdragana djeca, uzbuđeni roditelji, odgajateljice, mualime i drugi građani Kaknja sinoć su sudjelovali u posebnoj ramazanskoj aktivnosti pod nazivom „Ramazanski vozić“. Cilj organizovanja ove aktivnosti, koja polahko prerasta u tradiciju je približavanje mubarek mjeseca Ramazana najmlađima, djeci uzrasta od četiri do sedam godina.

Pored balona, osmjeha, uzbuđenja i cijelog događaja koji sam po sebi djeci predstavlja aktivnost u kojoj uživaju, sa pedagoškog aspketa mališani će imati i brojne druge koristi kako za duhovnu izgradnju tako i za razvoj općenito. Promocija multikulturalnosti još je jedan od zadataka koji kroz aktivnosti realizujemo u našoj ustanovi ali i na ovaj način – kazala je Harisa Muratović, direktorica PPU”Pčelica i Med”Kakanj.

Ovim je činom Kakanj obilježio početak mjeseca Ramazana, a to je učinjeno na najljepši način. Najčistija srca, ona dječija najavila su dolazak najljepšeg i najdražeg gosta, Mubarek mjeseca. Koristi mjeseca milosti su višestruke, a ukoliko ga iskoristimo na barem približno lijep način kao što smo ga i najavili, vjerujemo i nadamo se najljepšim nagradama.