Connect with us

KAKANJ

Kakanjski srednjoškolci posjetili TC Kakanj (VIDEO)

22.04.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Učenici kakanjskih srednjih škola u povodu obilježavanja 22. aprila – Dana planete Zemlje posjetili su Tvornicu cementa Kakanj s ciljem upoznavanja sa proizvodnim procesom i upotrebom alternativnih goriva. Tvornica cementa Kakanj, koja djeluje u okviru grupacije Heidelber Matrials, kontinuirano prati svjetske trendove i realizuje brojne ekološke projekte, a sve s ciljem smanjena negativnog djelovanja na okruženje – istaknuto na predavanju za učenike.

Na predavanju organizovanom za učenike kaknjskih srednjih škola, a u povodu obilježavanja 22. aprila – Dana planete Zemlje govorilo se o različitim tema iz oblasti zaštite okoliša. Posebna pažnja posvećena je proizvodnom procesu u TC Kakanj, te upotrebi alternativnih goriva, odnosno korištenju goriva od otpada koje ima višestruke benefite za okolinu, te prekomjernoj upotrebi plastike u svakodnevnom životu.

-Jedan od naših ciljeva je da budemo dobar susjed kao što su i svi ostali koji su bitni kada je u pitanju zaštita okoliša i u tom pravcu i na današnji smo imali priliku da ugostimo učenike i da im pričamo o onome što je slogan ovogodišnjeg obilježavanja Dana planete Zemlje, a to je borba protiv plastike. Imamo sve veći problem sa mikroplastikom. Mi joj dajemo šansu zajedno sa nekim drugim materijalima da kada se ništa drugo ne može poduzeti da se energetski ti materijali iskoriste, na zakonski dozvoljen i ekološki prihvatljiv način, zahvaljujući visokim temperaturama u rotacionoj peći rastave na proste atome, istakao je Almir Bajtarević, menadžer za kvalitet i zaštitu okoliša u TC Kakanj.

Ovogodišnje obilježavanje Dana planete Zemlje za cilj ima da skrene pažnju na prekomjerne količine proizvedene i odbačene plastike. Upravo ovo je jedna od tema koja je najviše privukla pažnju učenika i koja ih je kako su istakli podstakla na razmišljanje o svakodnevnoj i prekomjernoj upotrebi plastike i njenom odlaganju.

-Otpad koji se bace trebao bi se sortirati na pravilan način i odlagati u korpe prdviđene za to. To su sve stvari na koje bi trebali što više pažnje da obratimo, istakla je Kjara Imamović, učenica STŠ „Kemal Kapetanović“ Kakanj.

-Važno je da se upoznaju sa tim praktičnim primjenama u indistriji. Danas industrija mora da teži ka ekološkom razvitku na taj način da što bolje i što jače zaštitimo našu planetu obzirom da smo sudionici današnjeg vremena u kojem vidimo da klimatske promjene pokazuju svoje posljedice, naglasila je Enida Mostić, profesorica u Gimnaziji „Muhsin Rizvić“ Kakanj.

Obzirom na planove i ciljeve održivog razvoja, Tvornica cementa Kakanj posebnu pažnju posvećuje očuvanju prirode i njenih resursa. I ovim događajem, koji je organizovan u povodu obilježavanja 22.aprila – Dana planete Zemlje, TC Kakanj, koja djeluje u okviru grupacije Heidelberg Materials, još jednom je pokazala svoju društvenu odgovornost prema lokalnoj zajednici u kojoj posluje i kako su istakli, nastoji biti dobar domaćin.

Continue Reading