Connect with us

KAKANJ

U protekla četiri mjeseca na području općine Kakanj zabilježen veliki broj požara (VIDEO)

20.04.2024.
ntvic.ba (A.T.)

U protekla četiri mjeseca, usljed spaljivanja korova, suhe trave, niskog rastinja i drugih zapaljivih materija, na području općine Kakanj zabilježen je veliki broj požara. Praksa pokazuje da su najčešći uzroci požara na otvorenom ljudski nemar i nepažnja, a nerijetki su slučajevi i namjernog paljenja, naglasili su iz Civilne zaštite Općine Kakanj.

Proljeće je vrijeme kada se vrše intenzivni radovi čišćenja i uređenja na otvorenom. Nerijetko, usljed ljudske nepažnje i nemarnosti, dolazi do izbijanja požara koji prouzrokuju značajne materijalne štete.

Kako ističu iz Civilne zaštite na području općine Kakanj od početka 2024. godine zabilježen je veliki broj požara.

-Nažalost u prva nepuna četiri mjeseca tekuće godine bilježimo već oko 120 intervencija i požara na travi i niskom rastinju i šumama, što je prevelik broj za ovaj kratak period. Prije svega izdvojio bih neodgovorne pojedince, naše sugrađane, koji su navikli da vrše paljevine na otvorenom, što nam stvara velike probleme, kazao je za NTV IC Nurudin Hrusto, šef Službe Civilne zaštite Općine Kakanj.

Pored ljudske nepažnje i nemarnosti, Hrusto ističe  i druge razloge koji uzrokuju izbijanje požara.

-Jedan od razloga jeste izostanak reakcije nadležnih, prije svega mislim na inspekciju, policijske službenike, čuvare šuma, koji su također zaduženi za to, nedostatak njihove akcije na otkrivanju počinilaca i njhovom sankcionisanju.

Jedan od bitnih razloga je nedovoljan ili nikakav angažman Šumsko privrednog društva Zenica i naše poslovne jedinice u Kaknju, koji nemaju adekvatne planove zaštite šuma od požara. Njima su šume date na korištenje i prva zadaća bi im trebala biti zaštita šuma od požara, naglašava Hrusto.

Općinsko vijeće Kakanj je prije nekoliko godina usvojilo odluku kojom je propisano da svako spaljivanje bez pismenog odobrenja civilne zaštite će biti kažnjivo prema kaznenim odredbama pomenute odluke i drugim zakonskim propisima.

U slučaju da se primijeti nekontrolisano širenje vatre, dužnost svakog građanina je da pokuša ugasiti vatru ako neće ugroziti svoj i tuđi život, te odmah obavijesti vatrogasce na broj 123 i policiju 122, da bi se spriječile neželjenje posljedice i sankcionisali prekršioci zakona.

Continue Reading