Connect with us

SVIJET

Kina se pripremila za ‘novu fazu’ u borbi protiv Covida

09.01.2023.
FENA

Kina se u ponedjeljak pripremila za “novu fazu” svoje borbe protiv Covid-19, a finansijska tržišta su ojačala nakon što je Peking ukinuo granične kontrole zbog pandemije, u posljednjem ublažavanju ograničenja koja su omogućila da virus oslabi među njenih 1,4 milijarde ljudi.

Ponovno otvaranje u nedjelju jedan je od posljednjih koraka u kineskom ukidanju režima “nultog Covida”, koji je započeo prošlog mjeseca nakon istorijskih protesta protiv ograničenja koja su držala virus na distanci tri godine, ali su izazvala široko rasprostranjeno nezadovoljsvo među njenim građanima, i ozbiljnu štetu po drugu po veličini svjetsku ekonomiju.

Iako se očekuje da će potez Pekinga na ukidanju karantina također podstaći odlazna putovanja, nekoliko zemalja zahtijeva negativne testove od posjetlaca iz Kine, u nastojanju da suzbiju epidemiju koja je preopteretila brojne kineske bolnice i krematorije.

Život ponovo ide naprijed! – piše službeni list Komunističke partije, People’s Daily, u uvodniku, hvaleći vladinu politiku protiv virusa u nedjelju navečer, za koju se navodi da je prešla sa “sprečavanja zaraze” na “sprečavanje teških bolesti”.

– Virus je danas slab, a mi smo jači – pišu novine.

Kineska državna novinska agencija Xinhua prenosi da je ta zemlja ušla u “novu fazu” svog odgovora na Covid, navodeći svoje iskustvo u prevenciji virusa, razvoju epidemije i povećanom nivou vakcinacije.

Najviši kineski zdravstveni zvaničnici i državni mediji u više navrata su tvrdili da zaraza Covidom dostiže vrhunac širom zemlje i umanjuju prijetnju koju bolest trenutno predstavlja.

To je u oštroj suprotnosti s ranijim režimom strogih karantina i zatvaranja dok je Kina upravljala virusom kao bolešću “kategorije A”, poput bubonske kuge i kolere. Kinesko bavljenje Covidom tehnički je degradirano u “kategoriju B” u nedjelju, iako su brojni limiti sedmicama ukinuti.

Službeno, Kina je do 8. januara prijavila samo 5.272 smrtna slučaja od COVID-a, što je jedna od najnižih stopa smrtnosti od zaraze u svijetu.

Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je, međutim, da Kina nedovoljno izvještava o razmjerama epidemije, a međunarodni zdravstveni stručnjaci procjenjuju da bi više od milion ljudi u zemlji moglo umrijeti od te bolesti ove godine.

Nakon što su ustuknuli tim sumornim prognozama, investitori se nadaju da će ponovno otvaranje Kine pomoći da se oživi ekonomija vrijedna 17 triliona (hiljadu milijardi) dolara i poboljšaju izgledi za globalni rast.

Te nade podigle vrijednost azijskim dionicama na petomjesečni maksimum u ponedjeljak, dok je kineski juan ojačao na najjači nivo u odnosu na dolar od sredine augusta, prenosi Reuters.

Continue Reading