Connect with us

ZE-DO KANTON

KO SDA ZDK o stanju u Kantonu i apelaciji Ustavnom sudu FBiH

15.02.2023.
ntvic.ba

Kantonalni odbor SDA Zeničko-dobojskog kantona održao je danas u Zenici konferenciju za novinare koja se odnosi na presjek obaveza i potraživanja ZDK-a zaključno s 31.12.2022. godine, a koju su premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić i ministrica finansija Dženana Čišija nedavno prezentirale javnosti, saopšteno je iz KO SDA ZDK.

Predsjednik Kantonalne organizacije SDA Zenica Miralem Galijašević smatra da su iznešeni podaci koji unose nemir u javnosti te koji izvrču istinu i služe samo kao alibi za smanjenje plata u Zeničko-dobojskom kantonu.

Također, prisutnim se bratio i bivši premijer Kantona Mirnes Bašić koji je kazao da je prošla Vlada ZDK na računu ostavila više od 70 miliona KM, te da se domaćinski odnosila prema javnim sredstvima. Također je naglasio da su povećane plate budžetskim korisnicima, te da u mandatu prošle Vlade nije bilo protesta kako je to bilo prvog dana nove Vlade ZDK.

Na konferenciji je bilo riječi i o apelaciji Ustavnom sudu Federacije BiH, a koja se tiče formiranja nove parlamentarne većine u Zeničko-dobojskom kantonu.

Prema riječima predsjednika KO SDA ZDK Miralema Galijaševića apelacija je podnesena zbog načina formiranja nove Vlade, odnosno nacionalnog sastava Vlade, gdje je, umjesto sedam Bošnjaka, dva Hrvata i dva Srbina, u Vladi danas šest ministara iz reda Bošnjaka, tri ministra iz reda Hrvata i dva ministra iz reda Srba.

Kako je naglašeno imenovanjem Vlade ZDK nije ispoštovan Zakon o Vladi ZDK niti Ustav.

Galijašević je kazao da KO SDA svakodnevno ima razgovore oko formiranja nove većine, ali da kao i drugi kantoni čekaju rasplet situacije na nivou Federacije BiH.

Continue Reading