Connect with us

BIH

Kvalitet zraka u naredna dva tri dana dobar do umjereno zagađen

16.01.2023.
FENA

Kvalitet zraka tokom vikenda je u Bosni i Hercegovini varirao od dobrog do umjereno zagađenog u Hercegovini i zapadnoj Bosni, a u centralnim i središnjim dijelovima zemlje od umjerneo zagađenog do nezdravog.

Kako navode iz Odsjeka za kvalitet zraka Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH jučer su bile vrlo visoke – opasne po zdravlje koncentracije sumpordioksida i lebdećih čestica u Živinicama i na stanici Vranduk Zenica.

Nezdravo visoke koncentracije lebdećih čestica („PM čestice“) su bile prisutne i u nižim dijelovima Sarajeva, Ilijašu, Lukavcu i Tuzli.

U ostalim mjestima gdje se vrši monitoring zrak je bio umjereno zagađen. U Livnu i Bihaću su zabilježene povišene koncentracije ozona.

Jutros je zrak nezdrav u Goraždu, Visokom, Kaknju i Maglaju, dok je na ostalim mjernim mjestima zrak dobar do umjereno zagađen.

U narednim satima se očekuje poboljšanje kvaliteta zraka na cijelom području zemlje uključujući i najzagađenija područja.

Uspostavljaju se također povoljni meteorološki uslovi i zrak bi trebao u naredna dva – tri dana trebalo da bude dobar do umjereno zagađen.

Continue Reading