Connect with us

ZE-DO KANTON

Ljetni solsticij – tradicionalna manifestacija koja se održava u Parku Ravne II u Visokom

23.06.2023.
ntvic.ba (A.T., I.S.)

Ljetni solsticij je tradicionalna manifestacija koja se održava u Parku Ravne II u Visokom.  Kao i svake godine na ovoj manifestaciji su upriličeni različiti programski sadržaji, izložbe, sajmovi, različita predavananja, koncerti, te ostali sadržaji pripremljeni kako za domaće goste tako i za strane turiste. Ove godine „Ljetni solsticij“ traje do nedjelje 25. juna.

U parku Ravne II u Visokom  se svake godine na doček ljeta 21. juna održava manifestacija koja okuplja mnogobrojne umjetnike i izlagače. Pored brojnih sadržaja na ovogodišnjem festivalu upriličeno je i otkrivanje statue kralja Tvrtka Kotromanića. U posljednje vrijeme stvorene su kontraverze oko prvog bosanskog kralja te postoje različita tumačenja ko je bio kralj Tvrtko.

-Danas smo imali jednu divnu priliku da otvorimo bistuu kralja Tvrtka Kotromanića, prvog i bosanskog kralja kojeg s jedne strane svojataju i sa istoka i zapada . Neki kažu da je to hrvatski kralj, neki kažu da je  srpski kralj, a neki bosanski kralj. On je i hrvatski i srpski i bosanski tako reći našom terminologijom. Ne moramo biti ista država, ali smo ljudi koji imamo zajedničke pretke, govorimo isti jezik, imamo zajedničku tradiciju, kulturu i historiju, istakao je Semir Osmanagić dir. Fondacije Arheološki park – Bosanska piramida Sunca.

Monumentalnu statuu kralja Tvrtka Kotromanića je izrađen na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu pod vodstvom šefa odjeljenja kiparstva profesora Darka Šobota.

-Ovo je divno iskustvo. Svaki umjetnik pogotovo skulptor mašta o trenutku kada će dobiti priliku da napravi neku monumentalnu skulpturu. Ovo je skulptura koja nije svakodnevna. Radi se o proporcijama koje su nadljudske, pa je time i zadatak teži, ali i slađi, istakao je Darko Šobot, akademski skulptor.

Ovogodišnji ljetni solsticij je još jedan u nizu umjetničkih projekata kojeg je organizovala Fondacija “Arheološki park – Bosanska piramida Sunca i trajat će do 25 juna. Bogat kulturno-umjetnički i zabavni program bit će upotpunjen i Sajmom zdravog načina života s brojnim izlagačima.

Continue Reading