Connect with us

KAKANJ

Ljubav ne broji hromozome – poručili mališani Obdaništa Mladost

21.03.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

21. mart obilježava se kao Svjetski dan osoba s Down sindromomom. Kroz različite aktivnosti ovaj su dan obilježili i mališani iz kakanjskog Obdaništa “Mladost”. Pod sloganom “Ljubav ne broji hromozome” poslali su poruke ljubavi svojim drugarima sa downovim sindromom ali i cijelome svijetu. Jer sva su djeca ista i sva su različita.

Šarene čarapice, pjesma i rzdragana dječija lica. To je prizor iz Obdaništa Mladost, a sve kao dio programa posvećenog Svjetskom danu  osoba sa Downoim sindromom. Djeca ne prave razlike i svi oni se raduju jedni drugima. Drugari sa dijagnozom dawnovog sindroma nisu diskriminisani, naprotiv prihvaćeni su kao dio grupe, što je i osnovni cilj inkluzije.

– Naša poruka je da su sva djeca ista i zbog prevazilaženja bilo kakvih barijera i realizujemo programe poput “Svi smo isti i svi smo različiti” – kazala je dir. JU ”Mladost” Kakanj Azra Čišija.

Kroz različite aktivnosti i programe u Obdaništu “Mladost”, a na inicijativu roditelja, djece, pa i šire lokalne zajednice, nastoje se premostiti sve barijere. Različito je za djecu samo posebno, a to se svakako odnosi i na mališane sa daunovim sindromom.

Djeca su ljubav, oni su mali suncokreti a ljubav zaista ne broji hromozome – istakla je odgajateljica Naida Pašalić.

Jedan dan posvećen osobama sa Daunovim sindromom ima smisla samo ako smo do tog dana kao pojedinci, institucije i kao društvo učinili sve da se svi osjećaju dobro u svojoj koži. Jer ljubav ne broji hromozome.

Continue Reading