Connect with us

KAKANJ

Pjesnički susreti u “Gradskoj biblioteci” Kakanj

21.03.2023.
ntvic.ba (A.K.)

U povodu obilježavanja 21. marta – Svjetskog dana poezije JU “Gradska biblioteka” Kakanj u saradnji sa Fondacijim za izdavaštvo Sarajevo organizovala je Pjesnički susret u kojem su sudjelovali brojni pjesnici iz BIH. Cilj obilježavanja ovog datuma je promovisanje čitanja, pisanja i objavljivanja poezije.

JU Gradska biblioteka Kakanj svake godine Svjetski dan poezije obilježi prigodnim programom. Obilježavanje ovog datuma za cilj ima promovisati ovu vrstu umjetnosti, obnoviti vezu između poezije i drugih umjetnosti. Tokom Pjesničkog susreta je naglašeno da je danas u svijetu modernizacije i tehnike poezija i uopšte književnost potrebna svakom čovjeku.

– Nama je itekako potrebna poezija i umjetnost pogotovo u ovakvom svijetu u kojem mi živimo. Umjetnost može uljuditi čovjeka, a čovjek kakav je danas ne može voditi ovaj svijet ili može ali u pogrešnom pravcu. Siguran sam da sa umjetnošću i poezijom taj uljuđeni čovjek može stvarati bolji svijet – naglasio je Senad Čišija, direktor JU “Gradska biblioteka” Kakanj.

Program kojim je ove godine obilježen Svjetski dan poezije u “Gradskoj biblioteci” sastojao se iz dva dijela. U prvom dijelu su se pjesnici predstavili čitanjem svoje, ili poezije nekog od svojih kolega. Upravo ovakav način predstavljanja književnosti ljubiteljima poezije ostavlja mogućnost različitog shvatanja u svakom slučaju, kako su naglasili pjesnici, poezija je lijek za dušu i duhovnu nadogradnju.

– Suština je približiti pjesmu onoga koji piše onome ko čita. Nas raduje kada tu vidimo neka lica koja su se tek zainteresirala za poeziju ali će možda kroz tu poeziju da pronađu neka svoja rješenja. Možda će da uz poeziju prebrode neka svoja teška stanja – istakla je pjesnikinja Azemina Krehić.

Učenici prosvjetne radnice Maide Avdić koja piše poeziju imaju priliku da se od najranijeg doba upoznaju sa knjigama, čitanjem i poezijom. Njen cilj je da ukaže na značaj pisane riječi i uopšte pismenosti.

– Moj primarni cilj jeste da kod svojih učenika probudim osjećaj i svijest za značajem knjige i čitanja, a prvenstveno poezije smatrajući da će to naša djeca proširiti dalje i da će to jednog dana ponovo dosegnuti stepen na kojem je nekada davno umjetnost bila – istakla je pjesnikinja Aida Avdić.

Svi ovi pjesnici koji su se okupili da obilježe Svjetski dan poezije saglasni su da će se i dalje boriti da poeziju promovišu i podignu na veći nivo smatrajući da pjesnička umjetnost omogućava cjelokupnom društvu da vrati i utvrdi svoj identitet.

Continue Reading