Connect with us

RELIGIJA

Mekka: Bh. hadžije se odmaraju i pripremaju za Arefat

21.06.2023.
Anadolija

Sve bosanskohercegovačke hadžije su, nakon dolaska u Mekku, obavile umru, skinuli ihrame, te odmaraju u hotelu u Mekki, izjavio je rukovodilac Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Dževad Hadžić.

Održan je i prvi sastanak s vodičima po dolasku u Mekku, na kojem se govorilo o narednim planovima za sve bosanskohercegovačke hadžije, ali su i pripreme za Arefat uveliko počele.

– Završili smo veliku operaciju prevoza naših hadžija iz Medine u Mekku. Nakon toga, druga aktivnost koja se odvijala u ovoj operaciji je obavljanje umre. Vodiči su bili na vrlo visokoj razini. Obavili su prvo umru sa zdravim hadžijama, a nakon toga i sa onima koji su trebali kolica. Proveli smo današnji dan odmarajući, kazao je Hadžić za agenciju MINA.

Naveo je kako je nakon obavljene umre hadžijama pruženo oko 200 liječničkih intervencija, te da su svi pregledani i zbrinuti.

– Nema većih problema osim jednog hadžije koji je završio na intenzivnoj klinici ovdje u Mekki. Večeras smo imali sastanak s vodičima, gdje smo isplanirali kompletan naš boravak u Mekki do Arefata. Nadam se da ćemo provesti vrlo ugodne dane u Mekki, odmarajući se i pripremajući se za Arefat, rekao je Hadžić.

Savjetovao je hadžijama da se dobro odmore nakon obavljanja umre.

– Bilo je vrlo teško, zbog gužvi u Haremu i na sa’ju. Neka se hadžije što više odmaraju i paze na svoje zdravlje, kako bi se pripremali za boravak na Arefatu i povratak u hotel, istakao je Hadžić.

Hadžije su prethodnih dana uglavnom oduševljeno govorile o boravku u Medini, gradu Allahovog poslanika, kojeg je Hadžić ocijenio i pripremom na zahtjevnije aktivnosti u Mekki.

– U Medini nema nikakvih obaveznih obreda vezanih za umru ili za hadž i uglavnom je to turistički sadržaj. Medina je vrlo lijepa, vrlo pitoma, a naše hadžije su bile vrlo blizu Haremu. Možemo reći da smo svi uživali u tim danima boravka u Medini. Mekka je nešto drugo. Mekka je kompleksnija geografski, vrlo je brdovita. Hotel je udaljen od Harema, moramo koristiti autobus. Ogromne su gužve, vrlo lahko se hadžija izgubi, moraju se kretati u grupama. Ovdje počinju obredi umre i hadža. Medina nam služi kao priprema onoga što nas očekuje u Mekki, rekao je Hadžić.

U narednim danima hadžije će odmarati i provoditi vrijeme u ibadetima u Časnom haremu, nakon čega slijedi glavni i najkompleksniji segment hadža, a to je odlazak i povratak s Arefata.

Continue Reading