Connect with us

KAKANJ

U MZ Pope održan tradicionalni mevlud u čast šehida

12.06.2023.
ntvic.ba (S.I.)

MIZ Kakanj i džemat Pope u saradnji sa Organizacijom porodica šehida i poginulih boraca Općine Kakanj u nedjelju su u džamiji džemata Pope upriličili tradicionalni mevlud u čast šehida MZ  Pope, Varda i Kakanj II, ali i svih šehida BiH. 

U odbrani države, vjere i kućnog praga sa područja općine Kakanj živote je dalo 287 šehida. Njima u čast su u Mjesnim zajednicama izgrađene spomen česme sa uklesanim njihovim imenima. Podsjećanje na njihovu žrtvu i emanet koji su ostavili iskazuje se i prigodnim programima i mevludimau džematima u kojima svoj doprinos daju imami MIZ Kakanj u saradnji sa Općinom i Organizacijom porodica šehida i poginulih boraca. Ova šehidska česma je izgrađena 2006. godine. Svake druge nedjelje u mjesecu junu, ovdje se upriliči sjećanje na najbolje sinove domovine.

-Ovo je podsjećanje na sve šehide ali i one koji su rušili našu domovinu i htjeli da muslimana u njoj nema, naglasio je imam džemata Pope Hasan ef. Alić.

Prigodnim predavanjem u džamiji nakon podne namaza obratio se Amel ef. Ibrahimspahić govoreći o emanetu slobode koju su šehidi ostavili i o nama samima koliko ga čuvamo. Jer, šehidi imaju svoje počasti i nagrade kod Gospodara. Nama trebaju ovakvi momenti da nas nanovo podsjete da su šehidi odbranili državu i vjeru, a na nama je da branimo sebe od zaborava, i da onima koji dolaze poslije nas, našim najmlađima, govorimo kako se i danas čuva domovina i brani sve ono što je muslimanu sveto, poruka je sa Mevluda.

Continue Reading