Connect with us

KAKANJ

Merhamet i ove godine realizuje akciju Bosanski kurban (VIDEO)

15.04.2024.
ntvic.ba (M.K.)

„Bosanski kurban“ naziv je akcije Muslimanskog dobrotvornog društva “Merhamet” koja će i ove godine obezbijediti meso za 46 javnih kuhinja i njihovih punktova na cijeloj teritoriji BiH. Pored ove, u toku je i akcija nabavke kurbana iz Mekke i Austarlije namijenjena muslimanskom stanovništvu u kriznim područjima u Africi i Aziji. Uplate za kurbane moguće je izvršiti i u kakanjskom Merhametu.

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet”, zahvaljujući akciji „Bosanki kurban“, obezbjeđuje meso za svojih 46 javnih kuhinja i njihovih punktova na području BiH u kojima se svakodnevno hrani više od 8.000 korisnika. Na taj način, korisnici kuhinja tokom cijele godine imaju obilne i kvalitetne obroke. Donacija za Bosanski kurban iznosi 490 KM, a uplate se mogu izvršiti u svim Merhametovim narodnim kuhinjama, najkasnije do 14. juna ove godine. Svi donatori koji izvrše uplate, trećinu kurbana mogu preuzeti u prostorijama Merhameta, a također mogu i sudjelovati u klanju istog.

-Merhamet i ove kao i prethodnih godina učestvuje u akciji „Bosanski kurban“. Uplate u iznosu od 490 KM već su počele i trajat će do 14. juna, izjavila je za NTV IC Kakanj Šefika Osmanbegović, sekretar MDD-a “Merhamet” Kakanj.

Istovremeno je u toku i akcija prikupljanja donacija u iznosu od 320 KM,  za nabavku kurbana iz Mekke i Austarlije, koju provodi „Merhamet“ Švedske, a u njoj učestvuje i HO „Merhamet“ MDD sa svojim organizacionim jedinicama u BiH. Klanje kurbana se obavlja u Mekki i Australiji, u skladu sa islamskim propisima, a kurban je namijenjen ugroženom muslimanskom stanovništvu u kriznim područjima u Africi i Aziji.

-Uključeni smo i u realizaciju akcije prikupljanja sredstava za nabavku kurbana iz Meke i Australije, koji iznose 320 KM, a koj su namjenjeni siromašnom stanovništvu u Africi i Aziji. Uplate se mogu vršiti svakim danom od ponedjeljka do petka u prostorijama Merhameta od 08 do 16 sati, istakla je Osmanbegović.

U kakanjskoj Merhametovoj kuhinji svakodnevno se hrani oko 180  korisnika, kojima su kroz ovakve akcije obezbijeđeni obroci sa mesom tokom cijele godine. 

Continue Reading