Connect with us

KAKANJ

Obilježeno 76 godina postojanja i rada Osnovne škole “Omer Mušić” Brežani (VIDEO)

15.05.2024.
ntvic.ba (M.K.)

76 godina postojanja i rada Osnovne škole “Omer Mušić” Brežani, obilježeno je svečanom priredbom koju su pripremili učenici zajedno sa učiteljima i nastavnicima. Kulturno umjetničkom programu prisustvovali su brojni predstavnici kulturnog, političkog i vjerskog života općine Kakanj.

Povodom 76. godišnjice uspješnog  rada i postojanja Osnovne škole “Omer Mušić” Brežani, upriličena je svečana priredba na kojoj su svoje talente i znanja predstavili učenici ove škole. Iza 76 godina postojanja i rada ove odgojno obrazovne ustanove stoje brojne zahvalnice, priznanja, kako školi tako i njenim uposlenicima, ali i učenicima koji iz godine u godinu ostvaruju zapažene rezultate na brojnim takmičenjima iz različitih oblasti.

-Što se tiče ove školske godine, možemo reći da je bila upsješna po ostvarenim rezultatima iz više oblasti, kako u sportu tako i u nauci. Možemo se pohvaliti u oblasti sporta, naš odbojakški tim će našu općinu i kanton predstavljati na federalnom takmičenju. Osim odbojke dobri smo bili i u matematici na kantonalnom takmičenju. Naši učenici školu su predstavljali i na takmičenjima iz vjeronauke, informatike i engleskog jezika. Ovo prilikom čestitam svojim kolegama i učenicima na postignutim rezultatima, izjavio je za NTV IC Kakanj Fikret Kurtović dir. OŠ “Omer Mušić” Brežani.

Ovu školu pohađa 404 učenika, raspoređenih u 23 odjeljenja, kako u centralnoj tako i u četiri područne škole. 76. generacija maturanata ove godine broji 67 učenika koji se spremaju za maturalnu ekskurziju i proslavu maturske večeri. U školi se realizuju različiti projekti u saradnji sa lokalnom zajednicom i međunarodnim humanitarnim organizacijama, kojima se nastoji unaprijediti odgojno obrazovni rad. Jedan od takvih projekata je izgradnja poligona za čiju realizaciju su izdvojena sredstva iz ministarstva za obrazovanje nauku kulturu i sport ZDK, a  koji će biti od izuzetne važnosti, naročito za realizaciju nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja, te razvijanje sportskih vještina.

-Mi smo već u fazi realizacije projekta, tenderska dokumentacija je završena i izvođač radova je izabran, čekamo potpisivanje ugovora. Vrijednost radova je 130 hiljada KM. Izgradnja poligona itekako će značiti, mi smo do sada imali poligon malo oskudniji zbog ograda i podloge. Izgradnjom novog poligona će sigurno i motiv nastavnika i učenika biti veći, a rezulatati bolji, istakao je Kurtović.

Kada je riječ o infrastrukturnim projektima, tokom prethodnog perioda izvršene su rekonstrukcije područnih škola u Nažbilju, Bištranima i Čelikovini. U planu je i realizacija jednog  od značajnijih projekata, a radi se o rekonstrusianju kotlovnice, odnosno, prelazak sa čvrstog goriva na toplotnu pumpu ili pelet, što bi doprinijelo energetski efiksanijem zagrijavanju školskih prostorija.

Continue Reading