Connect with us

KAKANJ

MIZ Kakanj tokom mjeseca Ramazana realizuje posjete šehidskim porodicama

21.03.2024.
ntvic.ba (I.Š.)

MIZ Kakanj u mjesecu ramazanu nastoji realizovati različite aktivnosti. Ove godine u dane blagoslovljenog mjeseca, mjeseca Božije milosti, zajedno sa Aktivom vjeroučitelja i općinskom Organizacijom porodica šehida i poginulih boraca MIZ Kakanj realizuje posjete šehidskim porodicama. Jedna takva posjeta upriličena je porodici Demir. Šehid Nermin Demir ponos je svojoj majci Hediji.

Vrata Hedijinog doma otvorili su, kako je istakla, dragi musafiri. U prediftarsko vrijeme posjetu, koja je obilovala emocijama, predvodio je glavni imam MIZ Kakanj Zakir ef. Ljubović, zajedno sa imamom Mustafom ef. Agićem. Ovoj iftarskoj posjeti bili su prisutni i vjeroučitelj Hamdo Talić, Muhamed Bećirhodžić, otac šehida Harisa Bećirhodžica, i predstavnik općinske Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, učenice devetog razreda osnovne škole Hamdija Kreševljaković i Emina Karzić, glavna i odgovorna urednica NTV IC Kakanj.

-Jako ste me iznenadili, hvala vam, i danas sam se posebno sjetila svog Nermina, kazala je Hedija Demir, majka šehida Nermina Demira.

Mjesec milosti, mjesec Ramazan prilika je da učinimo više dobra, da kroz različite ibadete učimo i budemo čvršći u vjeri. Posjete porodicama šehida upravo su zato posebne, jer se sjećamo najboljih bosanskih sinova, sinova koji su svojim majkama ponos, jer su oni dali ono najvrijednije, svoj život, za odbranu časti, vjere, za slobodu i domovinu.

-Mi u toku mjeseca Ramazana u mjesecu Božije milosti pokušavamo da ojačamo našu vezu, da naše sjećenje osvježimo, da našu omladinu podsjećamo na vrijednost pojma šehid. Da podsjetimo na ponos i dostojanstvo koje osjećamo kada o šehidima razmišljamo. Između ostalih jedna od aktivnosti na tom planu jeste i posjeta porodicama šehida, posebno majkama šehida, istakao je Zakir ef. Ljubović, glavni imam MIZ Kakanj.

Kroz ovakve „praktične primjere dobročinstva“ organizatori su ovom posjetom jednoj majci šehida nastojali prenijeti važnu poruku u kojoj se krije suština onog što jedan ljudski život treba sadržavati. Upravo iz ovih primjera mladi trebaju da uče, da prenose ono što nauče o stepenu vrijednosti šehida, o običajima, tradiciji i onome što muslimani njeguju i čuvaju. Šehid je ponos, šehid je u Allahovoj dž.š. blizini i mi preko njih i njihovih porodica možemo ostvariti blizinu Gospodara, a ujedno sjećanje i istinu o našim šehidima prenijeti na buduće generacije.

-Htjele smo da saznamo šta više o našim šehidima. I kroz ovu odjeću koju nosimo htjele smo da učimo i prenesemo poruku o važnosti naše domovine i da našu tradiciju nastavimo gajiti, kazala je Ejla Durmišević, učenica OŠ“Hamdija Kreševljaković“ Kakanj.

Na kraju, poruka koju trebamo da uzmemo iz ovog primjera, iz posjete jednoj majci čije srce je toliko veliko da se musafirima nasmije i da se osjeća ponosno i uz bol koji osjeća zbog gubitka sina, je da i mi sami budemo jači i čvršći. Važno je da slijedimo dobre primjere, da i sami uz iskrenu namjeru posjetimo neku šehidsku porodicu koju imamo u svom okruženju – jer otvoriti vrata onome čija je draga osoba dala život za odbranu domovine je čast, ponos i dobro djelo. Budimo od takvih. Naši šehidi, neprocjenjiva su vrijednost koju ne smijemo uzimati zdravo za gotovo a o tome nas uči i naša vjera.

Continue Reading