Connect with us

KAKANJ

Svjetski je dan oralnog zdravlja

20.03.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Svjetski dan oralnog zdravlja nizom aktivnosti i promocija obilježava se svake godine, 20. marta. Obilježavanje ovog datuma za cilj ima razviti svijest o važnosti oralnog zdravlja te značaju njegovog očuvanja za svakog pojedinca bez obzira na starosnu dob.

Oralne bolesti uzrokuje niz promjenjivih faktora, uključujući loše prehrambene navike, konzumiranje alkohola i duhana kao i loša oralna higijena. Svijest pojedinaca o važnosti oralnog zdravlja trebala bi biti na daleko većem nivou nego što je danas, ističu stručnjaci. I cilj obilježavanja 20. marta, Svjetskog dana oralnog zdravlja, koji se obilježava na globalnom nivou, za cilj ima razviti svijest o važnosti i očuvanju oralnog zdravlja.

-Što se tiče BIH prema posljednjim podacima iz 2021. godine u FBIH svake godine registruje se oko 500.000  oboljenja. Ono što je važno napomenuti je da je BIH zemlja u tranziciji i da je teret podnošenja oralnih bolesti  preusmjeren na marginaliziranu i populaciju sa slabim socio-ekonomskim statusom. U svijetu je razvijena strategija da se upravo tim ljudima obezbjeđuje kvalitetna i besplatna prevencija i liječenje oralnih oboljenja, istakla je Adisa Filipović-Goga, specijalista i stomatolog u JU Dom zdravlja Kakanj.

JU Dom zdravlja Kakanj fokus na zašitu oralnog zdravlja stavila je najmlađu populaciju, djecu predškolske dobi. Oralno zdravlje kod djece izuzetno je važno za njihovo generalno zdravlje i prevenciju mnogih bolesti.

-Naš Dom zdravlja uglavnom radi sa dječijom populacijom. Organizujemo posjete Vrtića te djeci na najbolji način predstavimo stomatologiju i mogu reči da imamo odličnu saradnju. Bitno je da roditelji djecu dovedu na pregled bez obzira imaju li neko oboljenje ili ne, da se upoznaju sa stomatologom jer je taj psihološki momenat jako važan u radu sa djecom, istakla je Filipović-Goga.

Oralna higijena važna je za sve skupine ljudi. Prema riječima doktorice Filipović-Goga trenutno se radi i na razvoju posebnog odjela socijalne – javne stomatologije s ciljem unaprjeđenja cjelokupne zaštite oralnog zdravlja.

Continue Reading