Connect with us

RELIGIJA

MIZ Kakanj: U Bijeloj džamiji u subotu centralni mevlud, predavač je glavni imam MIZ Kakanj Sulejman ef. Čeliković, a gost večeri je zagrebački imam hafiz Aziz Alili

17.02.2023.
ntvic.ba (S.I.)

Po takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mubarek noć Lejletu-l-miradž nastupa večeras sa akšam namazom. Muslimani širom svijeta ovu mubarek noć obilježavaju prigodnim programima, predavanjima, zikrom i mevludima. Večeras će u svim džamijama MIZ Kakanj biti upriličeni različiti vjerski sadržaji, a u subotu, 18.02.2023. godine, MIZ Kakanj, poslije jacije namaza u Bijeloj džamiji džemata Kakanj II, organizuje centralni mevlud. Predavač je gl. imam Sulejman ef. Čeliković, a gost večeri je i zagrebački imam hafiz Aziz Alili.

Ovo je noć u kojoj je Muhammed a.s., uz Božiju pomoć, uzdignut do mjesta do kojeg nikada niko od ljudi ni prije ni poslije njega nije stigao i u kojoj je muslimanima propisano pet dnevnih namaza. To se dogodilo 27. noći mjeseca redžeba 621. godine.

Ovo putovanje je došlo Poslaniku kao nagrada za sva iskušenja koja je prošao kroz godine pozivanja u Islam.

Dobio je miradžske darove, kako on tako i cijeli Ummet: namaz, suru Fatiha, kraj sure Bekara i dr. Na ovom duhovnom i fizičkom putovanju bio je u pratnji meleka Džibrila, sretavši se i družeći sa svojom braćom poslanicima, vidio ljepote dženneta ali i strahote džehennema, sve sa ciljem da se prenese poruka ljudima i da ostavi traga u njihovim životima.

Vratio se u Mekku da nastavi sa svojom misijom.

Život svakog čovjeka prate brojna iskušenja, te i u našem vremenu je izraženo dosta poteškoća s kojima se suočavamo. Ispravno poimanje namaza i njegovo redovno izvršavanje, kao i učenje što više dova, mogla bi postati naša najveća snaga za svako stanje u kojem se nađemo – poruke su ovog, za Islam i muslimane, velikog događaja.

Continue Reading