Connect with us

KAKANJ

Mještani sela Mramor blokirali put, onemogućen rad tri privredna subjekta

30.06.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Mještani Mramora danas su obustavili saobraćaj za teretna vozila na raskrsnici za selo Mramor, na dionici puta prema Brnjicu. Radi se o teretnim vozilima privrednih subjekata RMU Kakanj, TC Kakanj i Trgošpeda kojima je na ovaj način onemogućeno obavljanje dijela poslovnih aktivnosti. Razlozi za obustavu saobraćaja su, kako poručuju mještani, izuzetno loši uslovi za saobraćanje na ovom području. Ovo je višedecenijski problem i ovakav protest način je da skrenu pažnju na probleme koji, kako su kazali, svakodnevno ugrožavaju njihovu sigurnost. Odlučno su kazali da će obustava saobraćaja i rada ovih privrednih subjekata trajati do iznalaženja konkretnih rješenja.

Mještani Mramora blokirali su danas raskrsnicu i time onemogućili saobraćanje, ali i rad privrednih subjekata, RMU, TC i Trgošpeda. Još jednom su ukazali na problem saobraćanja ovom dionicom, koja je putna komunikacija za selo Mramor i putna komunikacija za područje Brnjica. Istu dionicu za saobraćanje koriste i teretna vozla privrednih subjekata koji na ovom području obavljaju dio poslovnih aktivnosti, što prema riječima mještana, ugrožava njihovu sigurnost. Mještani pred naše kamere nisu htjeli i nekolicina njih verbalno je napala našu ekipu onemogućavajući nam rad, tako da nismo uspjeli saznati koji su konktretni zahtjevi mještana, a snimanje smo realizovali uz zaštitu policijskih službenika.

Sa mještanima su danas razgovarali predstavnici privrednih subjekata koji rade na ovom području.

-Naravno svaki zastoj smanjuje proizvodne rezultate. Ja se nadam da će mještani donijeti odluku koja će biti na zadovoljstvo i RMU i mještana kazao je Sead Imamović, direktor RMU Kakanj.

Iz RMU je poručeno da će u narednom periodu intenzivnije raditi na otklanjanju negativnih uticaja rada RMU Kakanj na ovom području.

-Dakle dinamika izvođenja rudarskih tadova na površinskom kopu RMU Kakanj u svakom slučaju nije kompatibilan sa onim što bi mještani tražili. Naravno eksploatacijom čvrste jalove mase u ovom period obzirom na metereološke uslove, dolazi do povećane količine prašine što naravno ugrožava. Drugi razlog je put i to je problematika koja je stara više godina ali u svom program rada odnosno u ruarskom projektu pored završetka tunela, hidrotehničkog objekta, završetka brane još je potrebno uraditi nožicu da bi se oslobodio prostor za odlaganje. Kad to uradimo onda ćemo moći definisati trasu, konačnu trasu puta od Donjeg Kaknja prema Brnjicu na koju će biti uključen i Mramor. Mi trenutno se nalazimo sa početkom radova u nožici a radovi bi treali da traju oko dva mjeseca i poslije toga mi okonturujemo naše odlagalište sa svih strana i ono više neće smetati nikome kazao je Sead Imamović, direktor RMU Kakanj.

Sa mještanima Mramora danas je bio načelnik Općine Kakanj. Razgovarano je o brojnim problemima sa kojima se mještani ovog područja suočavaju.

-Tu je svakako i vodovod i kanalizacja već ranije poznati projekti. Vodovod je delegiran i urađen projekat prošle godine od strane Općine Kakanj, planirano stotinu hiljada maraka međutim zbog nepredviđenih situacija nismo uspjeli građevinsku i urbanističku obezbijediti i to raditi I to je u fazi nekog dogovora. I onda stoji kanalizacija koja je sekundarni dio ovoga problema, osnovni problem jeste saobraćajnica kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Dogovoreno je da će u ponedjeljak biti održan sastanak na kojem će se pokušati doći do kompromisnih rješenja za sve one koji koriste ovu dionicu puta.

-Puno je otvorenih pitanja na koja u ovom trenutku nemamo odgovora ali ja se nadam da ćemo u ponedjeljak u nekom konstruktivnom razgovoru svih mještana prije svega o kojima moramo misliti. Vrijeme je ključno ali ja neću da budem pesimista, hoću da vjerujem da ćemo u ponedjeljak kad sjednemo doći do nekih koraka do nekih rješenja koja će biti na zadovoljstvo svih uključenih u ovu problematiku kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Po ko zna koji put aktualiziran je problem saobraćanja na dionici koja je ključna za rad tri kakanjska privredna subjekta, ali I koja je komunikacija za sela koja gravitiraju ovom području. Put će, kako su poručuli mještani, do daljnjeg ostati blokiran, o konkretnim zahtjevima bit će razgovarano tokom sljedeće sedmice. Do tada će ispaštati svi.