Connect with us

KAKANJ

Mladi sve više pokazuju interes za tehnička i zanatska zanimanja

23.08.2023.
ntvic.ba (M.K.)

Školske klupe širom BiH sve su praznije. Iz godine u godinu sve je manje učenika i u osnovnim i u srednjim školama. Podaci su već odavno alarmantni. Upisni rokovi u tri kakanjske srednje škole završeni su u junu mjesecu, i do sada je upisan 331 učenik. Zbog nedovoljnog broja učenika škole nisu uspjele ostvariti upisne planove, a evidentno je i to da se mladi sve više opredjeljuju za zanatska i tehnička zanimanja.

Pad nataliteta i odlazak porodica i mladih iz Bosne i Hercegovine uveliko se odražava na sve manji broj upisanih učenika u srednje škole. Bliži se prvi septembar i početak nove školske godine. Nedovoljan broj učenika koji su završili osnovne škole rezultirao je manjim brojem upisanih učenika u srednje škole.  U tri kakanjske srednje škole u školskoj  2023./2024. do sada je upisan ukupno 331 učenik. Srednja tehnička škola “Kemal Kapetanović” u prve razrede, prvi put od svog postojanja, upisala je umjesto pet, četiri odjeljenja, odnosno 92 učenika.

-Mi smo ove godine kao i dosada raspisali konkurs za upis učenika u pet odjeljenja, po jedno odjeljenje ekonomske, bankarske, elektrotehničke, mašinske i saobraćajne škole . Međutim poslije završenog roka u junu nažalost nismo uspjeli upisati jedno odjeljenje bankarskih tehničara, ostale struke su upisane po jedno odjeljenje. Mi prvi put u godinama kako škola postoji nismo ispunili fond upisa. Učenici odlaze van granica, mijenja se interes učenika koji žele da završe neke druge škole. Svi imaju pravo izbora i mi smo svjesni da se suočavamao sa trendom smanjenja nataliteta u našoj zemlji s jedne strane, a s druge strane i odlaska porodica iz Bosne I Hercegovine, izjavila je Muamera Isić pedagogica STŠ “Kemal Kapetanović”.

Drugog upisnog roka u STŠ “Kemal Kapetanović” neće biti zbog nedostatka broja učenika da bi se formiralo još jedno odjeljenje. Iako je upisni plan Gimnazije “Muhsin Rizvić” Kakanj ove godine bio prijem 88 učenika, ovu školu upisalo je 62 učenika, što znači da u ovoj školi ima još mjesta za prijem učenika. Do prvog septembra učenici se mogu upisati i u Mješovitu srednju školu u kojoj je ostalo još pet slobodnih mjesta. Ova škola ima najviše upisanih učenika u prve razrede i to 177, raspoređenih u osam odjeljenja, a koji su se opredjelili za jedno od devet zanimanja, koliko i nudi ova obrazovna ustanova. Prema broju upisanih učenika, evidentno je da se mladi sve više opredjeljuju za zanatska i tehnička zanimanja. Kako najavljuju iz srednjih škola, sve je spremno za početak nove školske godine.

-Još uvijek užurbano radimo da sve bude spremno za početak nove školske godine.  Svim učenicima prvih razreda želimo dobrodošlicu i uspješan početak školovanja u našoj školi, izjavila je Muamera Isić pedagogica STŠ “Kemal Kapetanović”.

Posljedice trenda iseljavanja porodica iz BiH ali i pada nataliteta mogu biti višestruke i pogubne za društvo i već se uveliko odražavaju na obrazovni sistem naše zemlje.

Continue Reading