Connect with us

KAKANJ

Mreža Mladih MIZ Kakanj u prošloj godini uspješno realizovala brojne projekte

05.02.2024.
ntvic.ba (A.T.)

Mreža mladih MIZ Kakanj u 2023. godini uspjela je realizovati brojne vjerske ali i društvene sadržaje. Posebno se izdvajaju različite edukacije, predavanja, promocije knjiga, interaktivne radionice, te humanitarne aktivnosti. Također, Mreža mladih je uspješno implementirala i sve aktivnosti i projekte sa nivoa Rijaseta Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, te muftijstva sarajevskog.

Mreža mladih MIZ Kakanj, prošlu godinu je započela sa edukacijom na kojoj su se mladi upoznali sa kanvas metodologojim, odnosno metodom pravljenja planova ili planiranja, koju je organiziralo muftijstvo sarajevsko. Među brojim aktivnostima Mreže mladih, posebno se ističe obilježavanje značajnih datuma, te aktivnosti u mjesecu ramazanu.

-Poput iftara za samce gdje je omladina u džematima pripremila iftare i posjetila oko 70 samaca na području općine Kakanj i s njima iftarila. Imali smo i zajednički iftar za koordinatore Mreže mladih. Također, u saradnji s odjelom za društvenu brigu, podijelili smo nekoliko stotina iftara u našim džematima, kazao je za NTV IC Ermin ef. Zahirović, voditelj Mreže mladih MIZ Kakanj.

Pored aktivnosti koje su imali u mjesecu ramazanu, članovi Mreže mladih su učestvovali i u šetnji za Srebrenicu, koja je upriličena  u Kaknju. Također su učestvovali i u manifestaciji „Igman 2023“ u kojoj su članovi Mreže mladih predvodili defile sa zastavama. Također, bitno je istaći i različite edukacije, promocije knjiga, te interaktivne radionice.

-Imali smo zanimljivu edukaciju u kojoj je 15 naših polaznika prošlo kroz program medijske pismenosti. U edukacionom centru na Ponijerima smo također imali edukaciju kritičkog mišljenja, kojeg je Islamska zajednica razvila u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije, dodao je Zahirović.

Važno je naglasiti da je i hor Mreže mladih u prošloj godini učestvovao na značajnim manifestacijama u Kaknju. Mreža mladih MIZ Kakanj svoje aktivnosti planira i utvrđuje na sastancima koji se održavaju svakih petnaest dana. Inače projekat su  Islamske zajednice, Bosne i Hercegovine, koji je pokrenut 2016. godine sa područja muftijstva sarajevskog. Vremenom se Mreža mladih  proširila  na sve Medžlise u našoj zemlji, ali i dijaspori.

Continue Reading