Connect with us

KAKANJ

Mještani MZ Donji Kakanj upozoravaju na loše uslove za saobraćanje kroz Karaulsko polje

02.02.2024.
ntvic.ba (I.Š., N.B.)

Mještani MZ Donji Kakanj godinama upozoravaju na loše uslove za saobraćanje kroz Karaulsko polje. Za sve učesnike u saobraćaju problem predstavlja to što regionalna cesta prolazi kroz gusto naselje područje. Mještani traže izgradnju dodatne infrastrukture, koja bi unaprijedila sigurnost u saobraćaju. Podsjećamo, Općina tužila je JP Autoceste FBiH zbog nepoštivanja sporazuma o izgradnji alternativne saobraćajnice kroz područje općine Kakanj.

Regionalni put jednim dijelom prolazi i kroz mjesnu zajednicu Donji Kakanj. U naseljenom mjestu Karaulsko Polje, prema tvrdnjama mještana, najbolje se mogu uvidjeti sve opasnosti s kojima su suočeni mještani koji žive uz regionalnu cestu ali ii svi učesnici u saobraćaju.

-Čini to život nemogućim, kod pilane u Karaulskom polju ne mogu se mimoići dva kamiona, ne mogu ni kamion i kombi, izjavio je za NTVIC Kakanj Elvedin Alajbegović, predsjednik Savjeta MZ Donji Kakanj.

Na sve ove probleme, predstavnici MZ ukazuju godinama i za svoju sigurnost i svoja prava bore se kroz sva raspoloživa i zakonom dopuštena sredstva.

-Konsultovat ćemo se s pravnim timovima na koji način da mi izrazimo građanski neposluh i da uđemo ponovo u zakonsko zaustavljanje saobraćaja, kazao je Alajbegović.

Mještani traže izgradnju dodatne infrastrukture koja bi poboljšala uslove sa saobraćanje ovom izuzetno frekventnom saobraćajnicom. Traže izgradnju trotoara, autobuskog stajališta i javne rasvjete. Budući da je riječ o regionalnoj saobraćajnici nadležnosti kantonalnog i općinskog nivoa se preklapaju.

-Kad je u pitanju taj dio izgradnje trotoara, izgradnje autobuskog stajališta i rastvjete, sa kantonalnog nivoa nas prebacuju na nivo općine i tako u krug, poručio je Alajbegović.

S druge strane, iz Općine Kakanj kažu da, u cilju rješavanja ovih problema na svim mjestima gdje regionalne ceste prolaze kroz naseljena područja, poduzimju mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti.

-Ne samo mjesna zajednica Donji Kakanj nego i druge mjesne zajednice kao što su Podbjelavići, Brežani i Doboj. Mještani su nam isti problem su iznosili i mi smo se zahvaljujući onim ingerencijama koje imamo, obzirom da se radi o regionalnoj cesti, javljali odgovornoj direkciji za ceste i nadležnom kantonalnom ministarstvu. Posljednji put smo u jedanaestom mjesecu prošle godine pisali dopis da se izvrši izgradnja trotoara na tom dijelu MZ Donji Kakanj, u Brežanima i pored Separacije u MZ Doboj. Vjerujem da je mnistar uzeo u razmatranje ovo pitanje, kazao nam je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Resorno kantonalno ministarstvo najavilo je realizaciju projekata koji tretiraju i ovu problematiku. Naime, na prijedlog ministra prostornog uređenja prometa i komunikacija i zaštite okoline, usvojen je plan utroška sredstava s fokusom na kapitalne i infrastrukturne projekte širom kantona. Budžet Kantonalne direkcije za ceste, koja je u sastavu ovog ministarstva, iznosi 24 miliona KM, a pored ovog iznosa osigurano je dodatnih 2.870.000,00 KM za kapitalne izdatke nižim nivoima vlasti. U narednih nekoliko dana treblo bi biti poznato da li su i koje su regionalne ceste na području općine Kakanj planirane ovim programima.

Continue Reading