Connect with us

KAKANJ

Mreža Think Pink Sarajevo i Udruženje žena „Ona je svjetlost“ Kakanj: Počeo ciklus preventivnih pregleda za žene

03.05.2023.
ntvic.ba (M.K.)

Akcija preventivnih pregleda za žene počela je danas u Kaknju, besplatnim mamografskim i ultrazvučnim pregledima dojke. Akcija u  organizaciji  Mreže Think Pink Sarajevo i Udruženja žena „Ona je svjetlost“ Kakanj, u naredna dva mjeseca dana bit će sprovedena širom Bosne i Hercegovine.

Preko 50 besplatnih mamografskih i 30 ultrazvučnih pregleda dojki urađeno je za žene iz Kaknja, zahvaljujući Mreži Think Pink iz Sarajeva i Udruženju žena „Ona je svjetlost“ iz  Kaknja. Ovakvi  pregledi predstavljaju prvi preventivni korak na očuvanju svog zdravlja i veoma su značajni za žene, jer su dosadašnja otkrića pokazala da je jedino na ovakav način moguće bolest otkriti na vrijeme i započeti liječenje.

– Preventivni pregledi rade se svugdje u svijetu, kao što se radi na edukaciji i podizanju svijesti žena o značaju ovih pregleda. Pokazalo se da samo na ovakav način možemo na vrijeme otkriti bolest, a s obzirom da se radi o karcinomu dojke koji ima svoje stadije, svaka žena koja bolest otkrije u prvom ili drugom stadiju, dođe do izlječenje u 95 do 98 posto slučajeva – kaže dr. Muvedeta Lemeš, direktorica PZU „Intermed“ Kakanj.

S obzirom da u BiH nema organizovanog skrining pregleda te da su mamografski pregledi skupi i pacijenti ih znaju čekati i po više mjeseci, ova akcija od velikog je značaja za žene. Za Muzaferu je danas bio redovan kontrolni pregled, te je pozvala i ostale žene da iskoriste priliku besplatnih mamografskih  pregleda.

– Došla sam danas na kontrolu, i prije sam radila ovakve preglede i pozvala bih sve žene da vode računa o svom zdravlju – poručuje Muzafera Plasto, članica Udruženja “Ona je svjetlost”.

Aida Hadžić članica je Udruženja žena “Ona je svjetlost” Kakanj i danas je prvi put obavila preventivni  ultrazvučni pregled, kako ističe, veoma je značajno za žene da na ovakav način brinu o svom zdravlju.

Savjetovala bih svim ženama da se preventivno pregledaju jer nikad se ne zna ko je sljedeći za neku vrstu bolesti, a najvažnije je da se na vrijeme otkrije – kaže Aida Hadžić, članica Udruženja “Ona je svjetlost”.

Ova akcija je samo jedna u nizu koje je Udruženje žena “Ona je svjetlost” upriličilo za žene iz gotovo svih područja Kaknja, a sve s ciljem ranog otkrivanja karcinoma dojke.

– I ove godine ispunjavamo našu tradiciju, kao što to radimo 10 godina. Jako je bitno da žene imaju mogućnost da besplatno urade mamografiju i ultrazvuk, jer samim skriningom žena na vrijeme otkrije bolest i na vrijeme se liječi – poručuje Medina Alić, predsjednica Udruženja “Ona je svjetlost”.

Think Pink mreža i Udruženja žena „Ona je svjetlost“ Kakanj će i u narednom periodu nastojati da na području naše općine obezbijede što više ovakvih pregleda za žene,  a ove godine planiraju uvrstiti i preventivne ginekološke preglede. Osim Kaknja, ovim projektom su obuhvaćena 24 udruženja žena iz Bosne i Hercegovine, koje će imati priliku uraditi besplatne preventivne ultrazvučne i mamografske preglede pod pokroviteljstvom PZU “Intermed” Kakanj i Tink Pink mreže. Preventivni pregledi jedini su garant očuvanja zdravlja i trebali bi biti praksa kod žena svih životnih dobi.

Continue Reading