Connect with us

RELIGIJA

Mubarek noć Lejletul-kadr nastupa večeras s akšam-namazom, a u džamijama MIZ Kakanj bit će obilježena prigodnim programima

17.04.2023.
ntvic.ba (S.I.)

Večeras se obilježava jedna od najvažnijih noći u islamskom kalendaru – Lejletul-kadr, noć u kojoj je započela objava Kur’ana. U njoj se određuju sudbine za narednu godinu, a smatra se da je to noć milosti, oprosta i dove. Mubarek noć Lejletul-kadr muslimani iznova dočekuju svakog ramazana. Ovu blagoslovljenu noć vjernici iščekuju radosna srca i puni nade u oprost grijeha. Noć Kadr provodi se u cjelovečernjem ibadetu, u dobrovoljnim namazima, u skrušenim dovama i zikru.

– Ova noć nudi mogućnost oprosta, spasa i nade griješnima i ohrabrenja slabima da se povrate i nadoknade izgubljeno. Ogromna vjera u blagoslov ove noći pokazuje da je u životu ljudi promjena nabolje moguća i da se ona, uistinu, u životu događa. I griješnici i vjernici, mogu spoznati naklonost svoga Stvoritelja čovjeku onakvom kakav on jeste. Mogućnosti i prilike koje im daje ova noć su neizmjerne. Kur’an je Božija uputa krhkom i slabašnom čovjeku. Ništa ljudsku prirodu ne može održavati u ravnoteži između krajnosti kao slijeđenje Božije Upute koja je jasan dokaz razlikovanja dobra od zla i putokaz čovjeku – naglasio je Senad ef. Kobilica, imam Džemata Kakanj II.

Večeras će u svim džamijama na područjima MIZ Kakanj biti upriličeni programi u povodu ove odabrane noći.

Continue Reading