Connect with us

KAKANJ

U kakanjskom džematu Desetnik muslimani u velikom broju prisustvuju zajedničkim ibadetima u ramazanu 

11.04.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Za svakog muslimana i muslimanku, mjesec Ramazan je jedinstvena prilika za duhovnu obnovu. Svaki vid ibadeta u ovom najodabranijem mjesecu ima posebnu vrijednost. Na području Medžlisa Islamske zajednice Kakanj pojačane su ramazanske aktivnosti u svim džematima. Mi smo posjetili Desetnik i provjerili kakva je ramazanska atmosfera.

U kakanjskom džematu Desetnik, muslimani sa posebnim emocijama provode mjesec ramazan, mjesec milosti, oprosta i Božijeg rahmeta. U prilog tome govori i činjenica da su muslimani ovoga kraja intenzivno posvećeni vjerskim aktivnostima, te u velikom broju prisustvuju zajedničkim ibadetima. To se naročito odnosi na mukabelu u kojoj učestvuju i muškarci i žene, te polaznici mektebske nastave.

– Slobodno mogu kazati od 2009. godine od kako sam ja na dužnosti imama džemata Desetnik, možda je ovo najposjećeniji Ramazan, kada je u pitanju i sama mukabela i odziv na mukabeli, ali isto tako i na namazima, posebno na teravih namazu – istakao je Mahir ef. Alajbegović, imam u džematu Desetnik.

Kako ističe Mahir efendija, u ovom džematu se posebno njeguju tradicionalne vrijednosti koje se naročito prožimaju kroz organizovanje zajedničkih iftara tokom cijelog mjeseca Ramazana. Na taj način džematlije se druže, ali i čuvaju tradiciju organizovanih iftara u ovom mjestu.

– Moj džemat je jedan od rijetkih u kojem postoje organizovani iftari prožeti tokom cijelog mjeseca ramazana.

Svugdje je Ramazan lijep i poseban, ali ovdje je nama najljepše, kažu mještani. Čuvamo svoju vjeru i tradicionalne vrijednosti nadajući se Božijem oprostu i nagradi za sve učinjeno.

Continue Reading