Connect with us

ZE-DO KANTON

MUP ZDK: Pojačane mjere i radnje sa ciljem obezbjeđenja lične i imovinske sigurnosti građana tokom novogodišnjih praznika

29.12.2023.
ntvic.ba

Povodom nastupajućih novogodišnjih praznika, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK provodi pojačane mjere i radnje sa ciljem obezbjeđenja lične i imovinske sigurnosti građana. Razlog pojačanih sigurnosnih mjera je intenzivnije kretanje građana na bh. ulicama kao i pojačana frekvencija vozila. Policijski službenici će poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti na sprečavanju i dokumentovanju krivičnih djela, pronalasku nedozvoljenih predmeta, kao i pronalasku i procesuiranju izvršilaca krivičnih djela.

S ciljem preventivnog djelovanja i sankcionisanja nesavjesnih vozača sa akcentom na vozače u alkoholiziranom stanju, iz MUP-a ZDK najvljeno je i da su planirane mjere i radnje pojačane kontrole ugostiteljskih objekata, kao i drugih objekata i prostora na kojima se okuplja veći broj građana.

-Obzirom da je u ovom prednovogodišnjem periodu evidentno intenzivnije kretanje građana, pojačana frekvencija saobraćaja, veća posjećenost ugostiteljskim objektima, kao posljedica toga i veći broj stambenih objekata u kojim su stanari u dane praznika odsutni, izvršena je sveobuhvatna analiza i procjena stanja sigurnosti na području Zeničko-dobojskog kantona. U skladu sa tim, Uprava policije MUP-a ZDK poduzela je pojačane kontrole svih mjesta na kojima se okuplja veći broj građana, s ciljem sprječavanja činjenjena prekršaja, sa akcentom na vozače u alkoholiziranom stanju, istakla je Aldina Alić, šefica odjela za odnose s javnošću, analitiku i planiranje MUP-a ZDK.

Obzirom da se očekuje i povećana upotreba pirotehničkih sredstava, posebno kod maloljetnika, iz MUP-a  ZDK istaknuto je da će policijski službenici u skladu sa zakonskim ovlaštenjima vršiti privremeno oduzimanje pirotehnike, a prekršiocima Zakona o javnom redu i miru ZDK izdavati prekršajne naloge. Upučen je i apel roditeljima obzirom na činjenicu da se u činjenju  prekršaja kada je riječ o pirotehničkim sredstvima u velikoj mjeri upravo pojavljuju djeca.

-Obzirom da se očekuje povećana upotreba pirotehničkih sredstava, podsjećam građane da je u članu 3. Zakona o javnom redu i miru Zeničko-dobojskog kantona utvrđeno činjenje prekršaja u slučajevima kada se ustupaju, prodaju, kupuju i upotrebljavaju petarde i druga pirotehnička sredstva na javnom mjestu bez odobrenja nadležnog organa. Službenici policije će u skladu sa zakonskim ovlaštenjima vršiti privremeno oduzimanje navedenih sredstava, a prekršiocima Zakona o javnom redu i miru Zeničko-dobojskog kantona izdavati prekršajne naloge. Posebno ukazujemo na činjenicu da se u činjenju ovih prekršaja u velikoj mjeri pojavljuju djeca, te i na ovaj način skrećemo pažnju roditeljima da će za prekršaje počinjene od strane djece i maloljetnih lica službenici policije, u slučajevima predviđenim Zakonom, izdavati prekršajne naloge roditeljima, istakla je Alić.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK pozvala je sve građane sa područja ZDK da primjereno i bez činjena nezakonitih radnji proslave nastupajuće praznike, kako bi se zajedničkim djelovanjem izbjegle neželjene posljedice naročito one sa teškim i tragičnim posljedicama.

Continue Reading