Connect with us

KAKANJ

Na području općine Kakanj trenutno su samo dva certificirana organska proizvođača

22.02.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Organska proizvodnja koja se bazira na visokom poštivanju ekoloških standarda u BIH nije na onom nivou na kojem bi trebala biti. Tek nekolicina poljoprivrednih proizvođača posjeduje certifikat odnosno potvrdu organske proizvodnje. Na području općine Kakanj trenutno su samo dva certificirana organska proizvođača. Jedan od njih je porodica Marušić koja od 2010. godine posjeduje certifikat organske proizvodnje.

Dobiti certifikat za organsku proizvodnju je zahtjevan proces koji podrazumijeva ispunjavanje određenih standarda i provjera koje proizvođač mora ispuniti i proći. Iako je organska proizvodnja najsličnija tradicionalnoj proizvodnji osnovni parametar za organsku proizvodnju koji se mora ispuniti je proizvodnja bez upotrebe hemijskih preparata. Dakle, proizvod u popunosti mora biti prirodan.

-U organskoj proizvodnji imaju određeni standardi koji se moraju ispuniti. Organska poljoprivreda je ona poljoprivreda u kojoj se ne upotrebljavaju hemijski preparati. U komercijalnoj proizvodnji je to dozvoljeno dok se u integralnoj poljoprivredi hemijski preparati upotrebljavaju po potrebi, istakao je Nermin Marušić- Organska proizvodnja Marušić.

Prema riječima Marušića koji od 2010. godine posjeduje certifikat vlasti bi više pažnje trebale posvetiti ovom načinu proizvodnje koja prednost daje kavlitetu a ne kvantitetu. Razlika u povrću proizvedenom na ovaj način osim kvaliteta je i u cijeni. Najveći problem ipak predstavljaju proizvođači koji tvrde da je njihov proizvod organski, što u praksi ne znači da ako je proizvod domaći da je i ekološki 100 posto ispravan.

-U našem okruženju često ljudi upotrebljavaju riječ organska i za svoje proizvode tvrde da su organski. Međutim, da bi proizvod zaista bio organski potrebno je da proizvođač posjeduje certifikat i da ga certifikaciona kuća prati kroz organsku poljoprivredu. Izraz organski upotrebljavaju proizvođači zato što kod nas ne postoji Zakon koji reguliše ovaj oblik proizvodnje. Oni se zapravo bave tradicionalnom proizvodnjom koja je slična organskoj, istakao je Marušić.

Prema informacija sa kojima Marušić raspolaže, iako se na području općine Kakanj trenutno nalaze samo dva certificirana organska proizvođača, među kakanjskim proizvođačima postoje i oni koji bi također željeli da dobiju ovaj certifikat ali ih u tome sprječava nekoliko stvari, između ostalog finansijska sredstva jer je certifikat neophodno obnavljati svake godine. S druge strane osim što je potvrda primjene i poštivanja visokih standarda za organsku proizvodnju, certifikat omogućava proizvođaču prepoznatljivost i bolji plasman proizvoda kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu, istakao je Marušić.

Continue Reading