Connect with us

KAKANJ

Kakanjski osnovci obilježili Međunarodni dan maternjeg jezika

21.02.2024.
ntvic.ba (I.Š.)

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se 21.februara. Ovim povodom učenici OŠ „Hamdija Kreševljaković“, kroz poseban program koji su pripremili sa svojom nastavnicom Bosanskog jezika i književnosti su ukazali na činjenice koje Bosanski jezik vežu za duboki historijski kontekst.

Bosanski jezik ima svoje duboke korijene u historijskom kontekstu. Iako su ga mnogi u prošlosti osporavali i iako ga i danas mnogi osporavaju, on živi. Na međunarodni Dan maternjeg jezika, učenici OŠ“ Hamidja Kreševljaković“, kako su nam kazali, kroz program koji su pripremili, nastojali su poslati poruku da će Bosanski jezik i budućnosti živjeti i postojati.

-U okviru nastavnog plana i programa i teme o historijskom razvoju Bosanskog jezika, mi smo odlučili da tu temu povežemo sa Danom maternjeg jezika koji se obilježava 21.februara. Sve ono što sam ja htjela reći, kazala su djeca i zaista smo mnogo truda uložili u to da pokažemo koliko je naš maternji jezik važan i značajan, kazala je Dženita Tabučija, nastavnica Bosanskog jezika i književnosti.

Jezik čuvaju ljudi. Uz sva nastojanja osporavanja historijskih činjenica mnogih, pa i onih koji jezik koriste u političkom kontekstu, on će, poručili su sagovornici opstati, jer kao i u mnogim drugim stvarima u svemu što u sebi sadrži „bosansko“ iz inata opstaje.

-Apsulutno mislim da možemo sačuvati Bosanski jezik ne samo kroz školstvo nego i na mnoge druge načine a to su pokazale i sve historijske činjenice. Narod je taj ko je očuvao jezik i on će taj jezil čuvati i u budućnosti, kazala je Tabučija.

U svijetu se 21. februara obilježava Međunarodni dan maternjeg jezika, koji je UNESCO odredio kao dan kada se veća pažnja posvećuje pitanjima njegovanja jezičke i kulturne različitosti.

Briga o maternjem jeziku je način dokazivanja svijesti o vlastitom identitetu, ali i veoma osjetljivo mjesto tolerancije prema drugom i drugačijem.

Continue Reading