Connect with us

KAKANJ

U samo 15 dana iz Doma zdravlja Kakanj u Bolnicu Tešanj upućeno sedam pacijenata sa dijagnozom karcinoma pluća

21.02.2024.
ntvic.ba (I.Š.)

Tokom zimskom perioda povećan je broj pacijenata koji se javljaju u kakanjski Dom zdravlja. Na to, poručuju ljekari, utiču vremenske prilike ali i evidentno zagađenje zraka. Rezultati monitoringa kvaliteta zraka ukazuju na prekomjerno zagađenje zraka u ZDK, posebo u Zenici, Kaknju, Visokom i Maglaju. Ono što posebno zabrinjava jeste povećan broj malihnih oboljenja.

U samo 15 dana iz Službe za pneumoftiziološke bolesti Doma zdravlja Kakanj u Bolnicu Tešanj upućeno je sedam pacijenata sa dijagnozom karcinoma pluća.

-Ono o čemu ja najviše pričam, ali očito nema nekog velikog uticaja je pojava karcinoma u tolikoj mjeri da je u zadnjih 15 dana iz ove ordinacije u bolnicu Tešanj upućeno sedam pacijenata u opservaciji karcinoma pluća. Naravno, to nije jedini karcinom. Ono što je meni jako žao je što mi nemamo protokol karcinoma, kazala je dr. Senka Balorda, specijalista pneumoftiziolog.

Istovremeno, rezultati monitoringa kvaliteta zraka, kojeg provodi Centar za okoliš ZDK, ukazuju na prekomjerno zagađenje zraka u ZDK i prekoračenja graničnih vrijednosti emisija štetnih polutanata. Pokazatelji za 2023. godinu govore o pogoršanoj kvaliteti zraka u Viskom, Zenici, Maglaju i Kaknju.

-Kakanj ima dvije mjerne stanice. Mjeri se sumpordioksid i lebdeće čestice. U mjerenju prekoračenja lebdećih čestica, prekoračenja su uočena 101 dan, a prekoračenja u mjerenju sumpordioksida zabilježena su 78 dana. Možemo reći da je u Kaknju zrak pogoršan, kazao je mr. sci. Mirnes Duraković, voditelj Laboratorije za mjerenje zagađenosti okoliša.

Svakako dodatno zabrinjava i činjenica da u Kaknju ne raspolažemo podacima o koncentracijama PM 2,5 – najopasnije prašine. Iz zeničkog Eko Foruma naglašavaju da je to prašina koja prolazi kroz pluća i ulazi u krvotok. Mjerenja, koja se za PM 2,5 trenutno vrše samo na području Zenice, i tu pokazuju prekoračenje dozvoljenih vrijednosti. Prekoračenja dozvoljenih vrijednosti pokazuju i mjerenja PM 10, također prašine opasne po zdravlje ljudi.

-Vrlo je važan hemijski sastav prašine zato što u njoj imate teških metala kao i organskih polutanata koji su kancerogeni. Nakon dugog vremena izloženosti toj prašini ljudi obolijevaju od malignih oboljenja, kazao je Samir Lemeš, iz Eko Foruma Zenica.

Rezultati mjerenja, nažalost, kako Lemeš naglašava, služe samo da bi se mogle proglastiti epizode uzbune i upozorenja. Zeničko-dobojski kanton je nedavno promijenio plan interventnih mjera koje trebaju da se poduzimaju u epizodama visokog zagađenja zraka. Radna grupa je napravila nove mjere zbog zastarjelosti plana mjera koji se do sada primjenjivao i on sada čeka svoju implementaciju. Jedna od mjera koja je uvedena je da u štabovima koji provode interventne planove obavezno budu prisutni i predstavnici velikih zagađivača.

-Oni ustvari najviše mogu da urade. Pored toga što ćete vi upozoriti građane da koriste manje uglja ili da pređu na alternativna goriva što nije uvijek lako provodivo, vrlo je važno da veliki zagađivači, ako imamo nepovoljne metereološke uslove da oni smanje proizvodnju ili da primjene bilo koje mjere koje se mogu primjeniti da bi se interventno mogla smanjiti zagađenost. Naravno da se rezultati mjerenja zagađenosti trebaju korisiti kao upozorenje da se trebaju provoditi dugoročne mjere kako ne bi smo sanirali posljedice zagađenja nego da rješavamo uzrok i da eliminišemo i smanjujemo emisije iz ložišta, kućnih, industrijskih i termoenergetskih. Vrlo je važno smanjiti emisije, kazao je Lemeš.

Po podacima koje smo dobili iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, a prema „Prijavama malignih neoplazmi“ koje su dostavljene Institutu tokom prošle godine u općini Kakanj je prijavljeno 54 oboljelih od malignih neoplazmi. Iz Instituta nam je pojašnjeno da su najzastupljenije maligne neoplazme pluća, kože, dojke, dok je najveća smrtnost registrovana kod malignih neoplazmi bronha i pluća, malignih neoplazmi želuca te maligne neoplazme dojke. Podaci o broju stanovnika oboljelih od malignih bolesti, apeli struke i ekoloških udruženja – trebali bi biti alarm za sve nas.