Connect with us

KAKANJ

Nadzorne kamere na preko 30 lokacija divljih deponija (VIDEO)

23.01.2023.
ntvic.ba (M.K.)

Bez obzira na brojne aktivnosti poduzete u oblasti regulisanja adekvatnog odlaganja otpada na području općine Kakanj, formiranje divljih deponija je i dalje veliki problem ove lokalne zajednice. S ciljem povećanja komunalne higijene i zaustavljanja formiranja divljih deponija, općinska inspekcija je tokom prošle godine izvršila postavljanje nadzornih kamera na 36 lokacija, zahvaljujući kojima utvrđuje identitet onih koji stvraju divlje deponije.

Sistem prikupljanja otpada na području općine Kakanj, ne bi trebao ostavljati mnogo prostora za odlaganje smeća na neadekvatan način. Međutim, koliko god se radilo na poticanju svijesti o značaju zdrave okoline, nesavjesni sugrađani nađu načina da smeće odlažu na divlje deponije. S ciljem suzbijanja formiranja divljih deponija i povećanja komunalne higijene, općinska inspekcija je tokom prošle godine izvršila postavljanje nadzornih kamera na različitim lokacijama. Na osnovu zabilježenih snimaka nadzornih kamera kažnjeno je 17 nesavjesnih građana.

 – U 2022. godini inspekcija je izvršila postavljanje nadzornih kamera na ukupno 36 lokacija, od tih 36 lokacija na 12 smo morali ponavljati, jer smo imali zahtjeve predsjednika mjesnih zajednica da se formiraju divlje deponije. Izvršili smo identifikaciju 17  lica za koje je provedena procedura, kažnjeni su i naloženo je uklanjanje otpada. Zadovoljni smo postignutim rezultatima – zjavio je Amir Dedić šef Odsjeka za inspekcijske poslove Općine Kakanj.

Amir Dedić, šef Odsjeka za inspekcijske poslove

Divlji deponije najčešće su formirane neposredno uz put u blizini naseljenog mjesta, a vrlo čest slučaj je da se otpadni materijal deponuje uz korito rijeka, ili u napuštenim kamenolomima kao i na zemljištu koje nije u privatnom vlasništvu. Ovakvo postupanje, Odlukom o komunalnom redu Općine Kakanj predstavlja prekršaj te predviđa i novčane kazne do dvije hiljade KM. Planom javnih nabavki Općine Kakanj tokom 2023. godine predviđena je nabavka još tri kamere.

– Općina je predvidjela nabavku još tri kamere i nabavljat ćemo još kamera dok ne pokrijemo sve mjesne zajednice. Kazne za formiranje divlje deponije kreću se od 40 KM do dvije hiljade KM u zavisnosti od lokacije gdje se nalaze – izjavio je Dedić.

Radi se o mobilnim kamerema koje mogu biti postavljene na više različitih lokacija. Na lokacijama su postavljene i table upozorenja da je zabranjeno odlaganje otpada. Inspekcija predstavlja nadzorni organ u lancu održavanja javnih zelenih površina i sprečavanja formiranja divljih deponija, za što su nadležni i Zavod za planiranje i izgradnju Općine Kakanj te JP Vodokom. Zakon je jasan, kriv je svako ko deponuje smeće na za to nepredviđeno mjesto pa čak i oni koji žive u krugu od 200 metara u blizini deponije, a ne prijave krivca. Čest je slučaj da na kakanjske divlje deponije odlažu i mještani iz susjednih općina, što je još jedan od problema sa kojima se inspekcije susreću.

Nadzorne kamere na mjestima divljih deponija

Continue Reading