Connect with us

KAKANJ

U Kaknju prošle godine rođeno 75 beba

26.01.2023.
ntvic.ba (M.K.)

U Porodilištu Doma zdravlja Kakanj tokom prošle godine rođeno je 75 beba, nešto manje u odnosu na prethodne godine. U Službi za ginekologiju i akušerstvo Doma zdravlja Kakanj pacijentice mogu besplatno obaviti neke od naznačajnijih pretraga kada je riječ o prevenciji različitih bolesti.

U Službi ginekologije i akušerstva u Domu zdravlja Kakanj, u 2022. godini izvršeno je preko 12.500 pregleda pacijentica, urađeno je preko 1.700 papa briseva,  a na odjelu porodilišta  rođeno je 75 beba, što je u odnosu na ranije godine nešto manje.

– Naše porodilište radi 24 sata, u rad su uključena dva ginekologa, babice i jedna cijela ekipa. Prošle godine je bilo 75 poroda, manje nego prethodnih godina kada je bilo preko 100 poroda. Mi imamo 12.500 pregleda godišnje u službi koju čini desetak radnika, dva ginekologa, akušerske sestre i dvije ginekološke sestre. Uradili smo 1.730 papa briseva, to je zaista mnogo posla – izjavio je doktor Nijaz Hasanbegović specijalista ginekologije i akušerstva u Domu zdravlja Kakanj.

Kaknjsko porodilište danas je opremljeno najsavremenijom opremom za siguran porod i postporodjajni oporavak za majku i novorođenčad. Porodilište je opremljeno i CTG aparatom koji prati srčanu frekvenciju ploda i kontrakcije te se na osnovu krivulje procjenjuje stanje i kondicija ploda.

– Što se tiče porodilišta, mi imamo CTG aparat, svu  akušersku opremu i set za porode – naglasio je dr. Hasanbegović.

Na ovom odjelu pacijentice  mogu obaviti ginekološke preglede i uraditi preventivne pretrage,  koje su najznačajnije u otkrivanju bilo kakvih oboljenja, a naročito malignih.

– Što se tiče pregleda, mi ovdje imamo kolposkop, radimo papa briseve i sve je besplatno za žene s područja Kaknja. U toku godine svaka žena jednom godišnje može uraditi ovaj nalaz, ako ima potrebe može se ponoviti. Nije bilo nekih težih malignih oboljenja tokom prošle godine – naglašava dr Hasanbegović.

Trudnice i porodilje na ovom mjestu mogu pronaći korisne i stručne savjete o trudnoći, zdravoj ishrani i načinu brige o bebama. Zahvaljujući profesionalnom radu i zalaganju stručnog tima uposlenih te modernizaciji opreme, svakodnevno se radi na unapređenju kvalitete zdravstvenih usluga.

Continue Reading