Connect with us

KAKANJ

Na području MIZ Kakanj obilježena noć Lejletu-r-regaib

27.01.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Sinoć je u svim džematima na području MIZ Kakanj obilježena prva u nizu mubarek noći, noć Lejletu-r-regaib kod nas poznata kao Noć želja. Lejletu-r-regaib jedna je od odabranih noći, a po islamskom učenju predstavlja potvrdu Allahove milosti prema čovjeku.

U islamskom kalendaru, noći Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-mi’radž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr su odabranije u odnosu na ostale noći u godini, te se shodno tome one obilježavaju na način pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur’ana. Prva mubarek noć mjeseca redžeba je Lejletu-r-regaib, koja nastupa uoči prvog petka u tom mjesecu. Ova noć u Islamu je poznata kao noć želja, nade i ibadeta.

-Ovaj mjesec krase dvije mubarek noći od ukupno četiri , a to su Lejletu-r-regaib i Lejletu-l-mi’radž. Noć Lejletu-r-regaib je noć želja ili velikih nadanja. Ova noć je prilika da u njoj malo preispitamo naše ciljeve i djela i vidimo je li to u skladu sa Islamom, istakao je Asim ef. Hasanspahić imam Džemata Doboj.

Dolazak mjeseca redžeba znači i blizinu ramazana, tako da ovaj mjesec treba iskoristiti sa namjerom da se mentalno i fizički pripremimo za ramazan. To između ostalog podrazumijeva dobrovoljni post i svakodnevno činjene dobrih djela. Svakako, potrebno je dodatno ibadet pojačati u odabranim noćima koje se nalaze u ovom periodu.

-U našim džamijama bilo je zajedničkog ibadeta, zikra, salavata. Znamo da na mjestima gdje se zikr čini Allah dž.š. spušta svoju milost i hvali se melekima pred takvim skupovima – istakao je efendija Hasanspahić.

Dani i noći mubarek mjeseci redžeba i ša’bana su vjesnici nadolazećim danima ramazana. Mubarek noći su  ohrabrenje da vjernici svoje želje i brige predaju Utočištu – Gospodaru svjetova. I zbog toga je ovaj period  prilika da preispitamo svoje ciljeve za budući period.

Continue Reading